Novosti

Uposlenici kompanije Porsche BH pokazali alpinističke vještine


Sredinom ove godine zasnovana je saradnja između kompanije Porsche BH i udruženja GSS Ilidža koja je za cilj imala s jedne strane podršku udruženju čiji članovi nesebičnim radom i zalaganjem spašavaju ljudske živote tokom prirodnih katastrofa i vanrednih situacija, a s druge strane unapređenje svijesti o važnosti i odgovornosti za održavanjem zdravlja kroz stjecanje planinarskih navika kod uposlenika kompanije Porsche BH.

Jedan od dodatnih ciljeva je takođe i podizanje svijesti o zaštiti okoliša, zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti i životne sredine. U tom kontekstu je u mjesecu maju tokom prve zajedničke akcije očišćen nepristupačni priobalni teren rijeke Miljacke u neposrednoj blizini kompanije Porsche BH.

Zatim je 24.9. održan dan planinarenja pod vođstvom GSS Ilidža na lokaciji Visočica. Učesnici su imali nezaboravno iskustvo praktičnog izvođenja prethodno naučenih planinarskih i spasilačkih vještina uz asistenciju članova udruženja GSS Ilidža. Izvođene su vježbe vertikalnog spusta, izvlačenja povrijeđenih na nepristupačnom terenu, tehnika pravljenja sigurnosnih čvorova, te učvršćivanje sigurnosnih konopaca prilikom kretanja na nepristupačnom terenu. Sunčano vrijeme u prelijepom ambijentu planine Visočice išlo je u prilog realizaciji programa.

U nedjelju, 16.10.2022 organizovan je drugi alpinistički izlet. Ovoga puta se išlo na Via ferratu Bukovik koja nudi vrhunski doživljaj za sve ljubitelje alpinizma. Na ferrati dužine 105 metara i 75 metara visinske razlike uposlenici kompanije Porsche BH su pokazali veliku hrabrost i vještine penjanja. Događaj su upotpunili timsko druženje i krajolik čija ljepota oduzima dah. Zahvaljujući dobroj organizaciji i profesionalnosti tima GSS Ilidža pohod je prošao u najboljem redu, a kolektivu Porsche BH će ostati u sjećanju kao nezaboravna avantura i definitivno kao položen test hrabrosti.