Slovensko udruženje privrednika u BiH predstavilo svoj rad u Banja Luci

Slovensko udruženje privrednika u BiH predstavilo svoj rad u Banja Luci

U aprilu ove godine osnovano je Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini, čije suosnivače čine NLB Banka d. d., Sarajevo, Triglav osiguranje d. d., Sarajevo, Triglav osiguranje a. d., Banja Luka, Petrol BH Oil Company d. o. o., Sarajevo i MIBO komunikacije d. o. o., Sarajevo. Sredinom novembra Udruženje je u okviru svojih aktivnosti predstavilo svoj rad privrednicima u Banja Luci. Ispred Udruženja okupljanju su prisustvovali, Janez Rožmarin i Marko Boštjančič. Okupljanju su prisustvovali predstavnici NLB Banke a. d. Banja Luka, EHE d. o. o. Banja Luka, Infomedia groupa, advokatske kancelarije Karanović Nikolić, Evropskog dobrovoljnog penzionog fonda, te druge zvanice.

Okupljanju je prisustvovala i delagacija Ambasade Republike Slovenije u BiH, koju je predvodio Nj. E. Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.

Primarni cilj Udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, uz napore za integraciju i razvoj privrede BiH u regionalnom i opštem smislu, iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja te unaprijeđenje poslovne saradnje između članova sa poslovnim subjektima i asocijacijama u BiH i Sloveniji.“Izuzetno mi je drago što mogu najaviti nove aktivnosti udruženja na području cijele BiH, čiji je najvažniji cilj poboljšanje i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Radujem se realizaciji uspješnih projekata koji su pred nama, već smo predstavili Udruženje u Sarajevu na prigodnoj ceremoniji uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, a nastavit ćemo isto raditi i u drugim većim regijama u BiH.“, izjavio je dr. Jure Peljhan, predsjednik Udruženja.

Udruženje djeluje i na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina.

“Povodom mog prvog susreta sa slovenskim privrednicima u augustu 2021. godine na početku mog mandata u Bosni i Hercegovini izrazio sam želju, da se ponovo oformi Udruženje. Privredna saradnja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je značajna. U 2021. godini je trgovinska razmjena iznosila 1.55 milijardi eura, odnosno više od 3 milijarde KM. Svjesni smo potencijala za dodatni rast, ali istovremeno smo svjesni, da je nužno unaprijediti saradnju između svih subjekata koji su već prisutni u BiH. Izuzetno mi je drago, da Slovensko udruženje privrednika ponovo postoji i otvara svoja vrata za sve privrednike i investitore. BiH se nalazi na raskrsnici svog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koja primarno zavisi od sprovođenja reformi i cjelokupnog napretka BiH. Slovenija snažno i glasno podržava kandidaturu Bosne i Hercegovine i također na raspolaganje stavlja svoja iskustva. Značajnu misiju o ovom kontekstu imaće i Slovensko udruženje privrednika. Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i dalje će davati punu podršku i nastaviti saradnju sa novim udruženjem“, kazao je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Članovi Udruženja mogu postati privredna pravna lica, njihovi predstavnici u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji, te fizička lica koja prihvataju program i ciljeve Udruženja. Najavljeni su i prigodni događaji i u ostalim dijelovima BiH koji će promovirati rad i ciljeve udruženja.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.