Novosti

Moskva i Peking skoro u potpunosti napustili dolar u bilateralnim nagodbama


Moskva i Peking su skoro u potpunosti napustili dolar u bilateralnim nagodbama, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.

“Međusobna trgovina je povećana za skoro jednu trećinu od početka godine. U međuvremenu, većina plaćanja, preko 90, vrši se u nacionalnim valutama, što pokazuje skoro potpunu dedolarizaciju ekonomskih veza”, rekao je Mišustin na 28. redovnom sastanku predsjednika vlada dvije zemlje u Pekingu.

Rusija i Kina ispunile su zadatak koji su postavili predsjednici dvije zemlje o dovođenju bilateralnog trgovinskog prometa na 200 milijardi prije roka, istakao je ruski premijer.

Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov rekao je novinarima u Pekingu da će Rusija povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu do 2030. godine.

“Prvo, planiramo da u budućnosti dinamično podstičemo promet poljoprivrednih proizvoda”, rekao je on i dodao da je Peking dozvolio isporuke svinjskog mesa iz Rusije.

Rešetnjik očekuje da će isporuke početi do kraja sljedeće godine. Ukazao je i na ogroman potencijal kineskog tržišta i višak kapaciteta ruskih proizvođača svinjskog mesa.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je istakao da je poljoprivreda pokretač za proširenje trgovinskih veza sa Kinom. Takođe je ukazao na mogućnosti Moskve za snabdjevanje žitom iz Sibira i isporuke soje sa Dalekog istoka u Kinu.