Novosti

Jeste li znali: PayPal ima “skrivene” troškove koje lako možete izbjeći


PayPal je trenutno jedan od najboljih i najpouzdanijih servisa za plaćanje koji je za korisnike širom svijeta omogućio da vrše novčane transakcije bez puno muke. Iako se samo plaćanje putem ovog servisa vrši bez naknade, ipak postoje određeni troškovi konverzije valute.

Korištenje PayPala u Bosni i Hercegovini moguće je od 2007. godine, a mogućnost primanja novca za naše građane je moguća od 2011. godine. Servis je sve popularniji u našoj državi jer omogućava vrlo laku kupovinu i pretplate bez unošenja podataka plaćanja. Samo plaćanje putem PayPala je bez provizije, no “skriveni” su troškovi konverzije u valutu kojom se plaća i koja za korisnike iz BiH iznosi 4 posto.

Ipak, postoji način kako da se ovi troškovi izbjegnu, odnosno da samu konverziju vrši banka. Potrebno je odabrati opciju “Profile” a zatim “Payments”. Potom se odabere opcija “Manage automatic payments”. Nakon što odaberete uslugu koju plaćate potrebno je kliknuti na Funding source, odnosno izvor finansiranja.

Tu birate opciju “See Conversion options”, potom “Convert with card issuer”.

Na ovaj način konverziju će vršiti sama banka koja izdaje karticu. Iako i banke imaju svoje troškove konverzije oni su u pravilu znatno manji od 4 posto koje naplaćuje servis PayPal.

Izvor: klix.ba