Novosti

EU rekla stop energetskoj krizi: Odobreno ograničenje cijene gasa od februara


Nakon višesedmičnih pregovora zemlje članice EU jučer su odobrile mehanizam za ograničavanje veleprodajnih cijena gasa, potvrđeno je u saopštenju Evropskog savjeta. Dogovorom je precizirano da  mehanizam stupi na snagu u slučaju da cijene gasa budu veće od 180 eura po megavat-satu tri dana zaredom.

Dogovor je uslijedio nakon višesedmičnih pregovora o ovoj hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u cijelom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu. Tri evropska zvaničnika izjavila su da je Njemačka – koja je bila skeptična po pitanju ograničenja cijena – glasala za podršku dogovoru EU, uprkos tome što je izrazila zabrinutost da će ta mjera uticati na sposobnost Evrope da privuče isporuke gasa na cjenovno konkurentnom globalnom tržištu.

Njemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cijene zatražile su dodatne mjere zaštite kako bi osigurale da ograničenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posljedice, prenosi britanska agencija.

Ukoliko se mehanizam aktivira, predviđeno je da bude na snazi najmanje 20 dana, a primjena počinje od 15. februara 2023 godine. Odluka je privremena i važiće godinu dana.

Komisija će do 1. novembra 2023. godine izvršiti reviziju uredbe s obzirom na opštu situaciju u snabdijevanju gasom i na osnovu tog izvještaja može predložiti produženje njenog važenja.

Izvor: Agencije