Novosti

Evropska unija uložit će pet miliona eura za kibernetičku sigurnost na zapadnom Balkanu


Evropska unija će početkom 2023. godine pokrenuti projekt za izgradnju kapaciteta u oblasti kibernetičke sigurnosti na zapadnom Balkanu, koji će se finansirati u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).

Šefica Političkog odjela pri EU kancelariji u BiH Elisabet Tomašinec ranije je ocijenila da cyber kriminal ne poznaje granice te da iz tog razloga ne trebaju postojati granice ni u saradnji u borbi protiv cyber kriminala.

Podsjetila je da je BiH potpisala niz međunarodnih sporazuma i konvencija koje se tiču cyber sigurnosti, te da se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izračito spominje ta vrsta sigurnosti koja mora biti implementirana odmah.

Iz Delegacije EU u BiH kazali su za Fenu da je taj projekt planiran je kao četverogodišnji program s budžetom od pet miliona eura te da će ga provoditi estonska Akademija za e-upravu.

“Globalno okruženje kibernetičkih prijetnji dodatno je pogoršano ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine, što direktno utiče na Evropsku uniju i njene susjede. Kibernetičke prijetnje usljed rata naglašavaju potrebu za jačanjem razmjene informacija i stručnosti između EU i zapadnog Balkana”, ističu iz Delegacije EU u BiH.

Opći cilj projekta je, kako navode, unapređenje kibernetičke otpornosti zapadnog Balkana kroz ostvarenje regionalne saradnje i provedbu konkretnih aktivnosti na izgradnji kapaciteta usmjerenih na korisnike, zbog jačanja funkcionalnih i odgovornih institucija koje mogu odgovoriti na kibernetičke napade.

 

Izvor: Fena