IT i Tehnologija

Schneider Electric nudi usluge upravljanja kibersigurnosti za operativna okruženja


Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, predstavio je nove usluge upravljanja kiber-sigurnosti, tzv. MSS usluge (eng. Managed Security Services). Tim uslugama pruža se pomoć klijentima u okruženjima operativne tehnologije (OT) u zaštiti od povećanog rizika kibernetičkih napada povezanih s rastućom potražnjom za tehnologijom udaljenog pristupa i povezivanja.

Najviše kibernetičkih napada u 2022. godini zabilježilo se u industrijskoj proizvodnji zbog čega sve više vlasnika kompanija prepoznaje potrebu za inovativnim rješenjima u području kibernetičke sigurnosti. Naime, nepravilnosti sustava mogu uzrokovati prekide u radu, gubitak intelektualnog vlasništva ili druga ometanja.

Uslugu upravljanja sigurnosti razvio je globalni HUB povezanih usluga kibernetičke sigurnosti (CCSH) Schneider Electrica s ciljem praćenja kibernetičkih prijetnji i proaktivnog reagiranja u ime klijenata. Schneider je prepoznao potrebu za tom uslugom jer tek nekolicina kompanija, posebice u OT okruženju, imaju interne odjele i stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti.

„Kao dio naše široke ponude rješenja za povećanje učinkovitosti poslovanja, novu uslugu iz područja kibernetičke sigurnosti kontinuirano razvijamo kako bi zaštitili klijente od sve češćih kibernetičkih napada“, ističu Jay Abdallah, potpredsjednik za rješenja i usluge kibernetičke sigurnosti i Marko Gulan, CyberSecurity konzultant za SEE cluster u Schneider Electricu.

„Tom uslugom želimo pomoći našim klijentima u državi i šire u implementaciji vodećih praksi iz područja kibernetičke sigurnosti, proaktivnom sprječavanju rizika i usklađivanju s regulatornim zahtjevima što njima omogućuje da se posvete temeljnim aktivnostima svog poslovanja“, istaknuo je Marko Gulan, CyberSecurity konzultant iz zagrebačkog ureda, zadužen za SEE cluster.

Schneider Electric je jedan od rijetkih globalnih pružatelja MSS usluga koji integrira praćenje sigurnosti i podršku za uklanjanje sigurnosnih prijetnji, braneći digitalne infrastrukture u svim vrstama poslovanja i industrijama. Ta MSS rješenja nadziru poznate rizike i štite mreže, sustave i podatke u IT, OT i cloud okruženjima – pri čemu svako od njih ima specifične protokole i vektore napada. Također, ta nova usluga može pomoći korisnicima u smanjenju rizika od novih prijetnji i sofisticiranih napada s kojima se suočavaju u tim jedinstvenim tehničkim i operativnim okruženjima.

Kao rješenje neovisno o dobavljaču, MSS se integrira u postojeću IT/OT infrastrukturu organizacije, prilagođava se njihovom proračunu i stupnju zrelosti. Podržan naprednim mogućnostima strojnog učenja i analizom trendova, MSS neprestano optimizira procese i bavi se prijetnjama u stvarnom vremenu. Usluge uključuju 24/7/365 podršku putem Schneider Electricovog CCSH tima, s globalnim timom inženjera i neprekidno dostupne podrške.