Vrhunac inflacije je iza nas, ali su troškovi života i dalje visoki

Vrhunac inflacije je iza nas, ali su troškovi života i dalje visoki

Evropska unija završila je godinu uz izvjesno olakšanje pošto se smanjio rast cijena, ali su troškovi života i dalje visoki. Indeks potrošačkih cijena za 19 zemalja koje koriste euro porastao je u decembru za 9,2 posto u odnosu na godinu dana ranije, što je najsporiji tempo od avgusta, saopćila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

To je bio drugi uzastopni pad inflacije od juna 2021. U novembru je stopa pala na 10,1 posto, dok je u prethodnom mjesecu bila rekordnih 10,6 procenata, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Domaćinstva i kompanije širom Evrope su opterećena rastućim cijenama energije od februara, kada je Rusija počela svoj rat u Ukrajini koji je ugrozio tržišta nafte i prirodnog gasa i bio glavni pokretač inflacije.

Najnoviji podaci ukazuju da energetska kriza zasad možda popušta: rast cijena energije usporen je na 25,7 posto na godišnjem nivou, što je pad sa 34,9 posto u novembru i 41,5 u oktobru.

Cijene hrane, drugi veliki faktor koji je podsticao evropsku inflaciju, prilično su stabilne. Cijene hrane, alkoholnih pića i duhana porasle su godišnjim tempom od 13,8 posto u decembru, što je neznatno više nego prethodnog mjeseca.

Vrhunac inflacije je iza nas

“Vjerovatno je da je vrhunac inflacije sada iza nas, ali mnogo važnije za ekonomiju i kreatore politike je da li će se inflacija od sada strukturno vratiti na ranije planiranih dva posto”, rekao je Bert Collin, viši ekonomista eurozone u ING banci.

Dok su vlade nudile olakšice za visoke račune za energiju, centralne banke se bore protiv inflacije povećanjem kamatnih stopa.

Prošlog mjeseca Evropska centralna banka je podigla referentnu stopu za pola poena, blago usporavajući rekordni tempo povećanja kamatnih stopa, ali obećavajući da će biti još povećanja. To su radile i centralne banke u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje.

“Ekonomija eurozone u najboljem slučaju stagnira, a uporno jaka bazna inflacija znači da će ECB osjećati obavezu da još neko vrijeme nastavi pooštravanje”, rekao je Andrew Cunningham, glavni evropski ekonomista za Capital Economics.

Izvor: Agencije/balkans.aljazeera.net

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.