Novosti

Ski centar “Ponijeri”: Ponuda je spremna, čekaju se snijeg i skijaši


Ski centar “Ponijeri” kod Kaknja zbog nedostatka snijega još je bez skijaša, ali su izvršili sve potrebne pripreme za sezonu – potvrdio je Feni direktor Kulturno sportskog centra Kakanj Mirza Mušija.

Pred Novu godinu, otvorena je i Eko kuća “Kameni”, u sklopu koje se, napominje Mušija, nalazi “gastro-kutak” te ukupno osam apartmana.

Lijepa priroda, čist zrak i nedostatak magle privlači posjetioce ove planine i uprkos nedostatku snijega.

“Nadamo se da će snijega biti do kraja raspusta, kako bi najmlađi uživali u skijanju i sankanju. Uglavnom, mi smo spremni i čim snijeg padne možemo početi uređivati stazu. Imamo i uslove za noćno skijanje, a obnovom i otvaranjem Eko kuće “Kameni” sada možemo ponuditi kompletnu uslugu.”

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a još prošle im je godine, napominje, za uređenje ovog objekta doniralo 150.000 KM, a još 50.000 KM za drugu fazu uređenja donirala je i Općina Kakanj, koja je kupila pomenuti objekat te ga dala na upravljanje JP KSCK.

Općina je i za prvu fazu uređenja, u sklopu koje su adaptirali te još prošle zimske sezone otvorili restoran, donirala 50.000 KM. Objekat je dobio i novo grijanje.

Osim završene faze adaptacije Eko-kuće, dodaje Mušija, jesenje i toplije zimkse dane iskoristili su za neke pripremne radove za postavljanje novog ski-lifta uz skijašku stazu, za koju im je Ministarstvo okoliša i turizma Vlade Fedracije Bosne i Hercegovine doniralo 1.500.000 KM. Dodatnih 300.000 KM, dodaje, osigurala je Općina Kakanj, a ZDK je i za taj projekt donirao 100.000 KM.

U toku je i izrada sportskog terena, ali su odustali od postavljanja travnate podloge za nogomet te će na postojeći teren instalirati “antišok” podlogu.

Izvor: Fena