Tema u fokusu

Prvo gasno društvo Zvornik: Ostvarena prodaja od 21 milion m3 prirodnog gasa u prošloj godini


Vodeća kompanija u oblasti distribucije CNG-a na tržištu BiH, Prvo gasno društvo Zvornik ostvarilo je cilj od 100.000 standardnih metara kubnih gasa dnevnog punjenja u 2022. godini i planiraju utrostručiti tu količinu do 2025. godine.

Misija Prvog gasnog društva Zvornik je dostaviti CNG (komprimovani prirodni gas) zainteresovanim kupcima, koji nemaju pristup gasnoj mreži i žele da koriste najjeftiniji i ekološki najprihvatljiviji energent, a to je upravo prirodni zemni gas.

Prvo gasno društvo Zvornik

Prvo gasno društvo Zvornik osnovano je 2017. godine, a već sljedeće godine postigli su zapažene rezultate i ostvarili prodaju od 3,5 miliona kubnih metara gasa. Prema riječima Dušana Kozića, direktora Prvog gasnog društva Zvornik, proizvodnju su započeli sa deset radnika.

Prodali 21 milion m3 prirodnog gasa u prošloj godini

“Od 2018. godine do danas ostvarujemo kontinuirano povećanje broja zaposlenih i obima prodaje sa početnih 3,5 miliona kubnih metara gasa u 2018. godini na 21 milion kubika prirodnog gasa u 2022. Naravno, sve to prati povećanje prihoda i dobiti preduzeća, koje danas ima ukupno 36 zaposlenih”, istaknuo je Kozić.

Najedukovaniji kadar

Prvo gasno društvo Zvornik je kćerka firma kompanije Bedem energy solutions iz Pančeva, koja se komprimovanjem i distribucijom CNG-a bavi već 25 godina na tržištu Srbije.

“Od njih crpimo znanje i iskustvo, tako da danas imamo najedukovanije kadrove u ovoj oblasti, što je naša nenadoknadiva prednost u odnosu na konkurenciju. Naša poslovna strategija i politika kvaliteta je tačnost, blagovremenost u isporukama gasa, kao i sigurnost u saradnji sa partnerima. Naravno, sve to pod najpovoljnijim uslovima”, naglasio je Kozić.

Najveći izazov sa kojima se Prvo gasno društvo Zvornik danas suočava u poslovanju je daljnja eskalacija sukoba u Ukrajini. “Mađarska, Srbija i Bosna i Hercegovina su u privilegovanom položaju što se tiče snabdijevanja sa prirodnim zemnim gasom, jer su priključene na južni Turski tok. Ti rizici su znatno manji u odnosu na ostale korisnike gasa u Evropi, ali strepnja postoji”, dodaje Kozić.

Trenutni kapacitet – 100.000 m3 gasa dnevnog punjenja

Prvo gasno društvo Zvornik je već u samom startu 2017. godine izvršilo tehničke pripreme i prilagodilo prostor i opremu kako bi dostigli željeni cilj od 300. 000 standardnih metara kubnih gasa dnevnog punjenja. “Trenutno punimo 100. 000 kubika dnevno i kontinuirano investiramo u nova gasna skladišta i nove kompresore. Mislimo da ćemo do 2025. godine uspjeti ostvariti projektovani zadatak
od 300.000 m3 gasa dnevnog punjenja”, rekao je Kozić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić