Novosti

OECD: Uvođenjem globalnog minimalnog poreza za kompanije vlada bi inkasirala 220 milijardi dolara


Uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća donijelo bi vladama dodatnih 220 milijardi dolara godišnjeg prihoda, prema ažuriranoj procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Minimalna globalna porezna stopa poznata je kao drugi stup porezne reforme koju predviđa OECD. Prvi stup, koji predviđa oporezivanje kompanija na kojima ostvaruju dobit radi suzbijanja utaje poreza, a usmjeren je prvenstveno na digitalne divove, još nije dovršen.

OECD je također povisio svoju procjenu iznosa godišnje dobiti koja bi mogla potpasti pod odredbe prvog stupa, sa 125 milijardi dolara na 200 milijardi dolara. To bi stvorilo 13 do 36 milijardi dolara dodatnih poreznih prihoda, što bi također značajno pomoglo zemljama s niskim i srednjim prihodima.

“Međunarodna zajednica postigla je značajan napredak u provedbi ovih reformi, koje bi trebale osigurati pravednije međunarodne porezne aranžmane i bolje funkcioniranje u digitaliziranoj i globaliziranoj svjetskoj privredi”, objasnio je glavni sekretar OECD-a Mathias Cormann u saopćenju za javnost.