Novosti

Doha: Međunarodni aerodrom Hamad zadržao titulu “Najboljeg aerodroma na svijetu” s prometom od preko 35 miliona putnika


Međunarodni aeodrom Hamad (DOH) u Dohi zabilježio je značajan porast putničkog saobraćaja u 2022. godini, i to za čak 101,9 % u odnosu na prethodnu godinu. Kako je prenijela katarska državna agencija QNA, to 2022. godinu čini prekretnicom za službeno najbolji aerodrom na svijetu koji je prošle godine primio čak 35.734.243 putnika.

Aerodrom je, također, zabilježio 217.875 aviooperacija, što, također, predstavlja rast od 28,2% u usporedbi s 2021. godinom. Međunarodni aerodrom Hamad zadržao je lani titulu “Najboljeg aerodroma na svijetu” već drugu godinu zaredom, ali i pokrenuo projekt proširenja.

Tokom Svjetskog prvenstva u nogometu katarski Međunarodni aerodrom Hamad i Međunarodni aerodrom Doha dodatno su se angažirali kako bi „pružili sigurno, besprijekorno i nezaboravno iskustvo“.

„Godina 2022. ostat će značajna i nezaboravna godina jer je Međunarodni aerodrom Hamad zadržao operativnu izvrsnost, dok se broj naših putnika i aviona povećavo. Ulagali smo u naše ljude kako bismo  putnicima pružili najbolje korisničko iskustvo“, kazao je glavni operativni direktor Međunarodnog aerodroma Hamad inž. Badr Mohammed Al Meer.

Planovi za 2023. godinu su značajne strategije širenja s ciljem povećanja broja zračnih i komercijalnih partnera, te uvođenje prilagođene maloprodajne ponude, uključujući ponudu hrane i pića za putnike.