Novosti

Osnovano Udruženje kompanija za pružanje energetskih usluga FBiH


U Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine jučer je održana Osnivačka skupština Udruženja kompanija za pružanje energetskih usluga FBiH – ESCO FBiH, kojoj je prisustvovalo više od 40 predstavnika kompanija.

Udruženje ESCO je osnovano uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz projekt „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBANLED), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF).

Cilj Udruženja je: umrežavanje i kreiranje poslovnih partnerstava između ESCO kompanija i potencijalnih klijenata iz javnog, privatnog i rezidencijalnog sektora; priprema i distribucija projektne dokumentacije i studija izvodljivosti za pripremu nabavki energijskih usluga sa ciljem ostvarivanja ušteda; prikupljanje i diseminacija informacija o aktivnim i planiranim ESCO nabavkama; priprema stručnih analiza i prijedloga izmjena tržišnog okvira u svrhu razvoja i rasta primjene ESCO modela u BiH.

Za predsjednika Udruženje izabran je Halil Sulejmanović, predstavnik ENOVA kompanije, dok je Amer Jerlagić, direktor SHPP komanije, izabran za potpredsjednika.

Prisutnima se obratio Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju je istakao značaj formiranja Udruženja unutar Komore, jer firme i komora zajedničkim djelovanjem se mogu izboriti za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Hamdija Mujezin, voditelj URBANLED projekta je prisutne na samom početku upoznao sa mogućnostima koje nude ESCO modeli, te detaljnije predstavio aktivnosti na razvoju ESCO tržišta. Isplativost ovog vida poslovanja prezentirani su od strane predstavnika UNDP Fejsala Ćorovića i Albina Toljevića, odnosno primjeri dobre prakse, te koraci do ostvarivanja uspješnih poslovnih partnerstava, saopćeno je iz PKFBiH.