Novosti

Zašto je Kina zabranila ChatGPT?  


Kina je zvanično zabranila ChatGPT zbog njegovog potencijala da „širi lažne informacije sa američke strane“, naveli su državni mediji. Međutim, ova odluka je samo dovela do razvoja crnog tržišta.

Pored toga, Kina vrijedno radi na lansiranju domaćih AI chatbotova, ali su njeni developeri suočeni sa ozbiljnim izazovima i očekivanjima.Pred kraj februara 2023. godine, kineska vlada je zvanično zabranila ChatGPT kompanije OpenAI i naložila kompanijama kao što su Tencent i Ant Company da ukinu pristup ovom programu.

Ozloglašena zbog ekstenzivnih firewall-ova i stroge cenzure interneta, Kina tvrdi da je ChatGPT sredstvo koje bi eventualno moglo da omogući SAD da špijuniraju i „šire lažne informacije u korelaciji sa američkom političkom propagandom“.

Istina je da je ovaj model veštačke inteligencije treniran na informacijama koje dolaze iz zapadnih zemalja, što znači da zemlje koje su u nekoj vrsti spora sa SAD osećaju kao da moraju da brane dominantan narativ svoje nacije. A često su ta dva narativa oprečna.

U svakom slučaju, nije tajna da je ChatGPT pristrasan, ali građani bi trebalo sami da odaberu da li žele da koriste ovu uslugu ili ne. Zbog toga se često može čuti da globalni mediji nazivaju kineski ekonomski sistem „državnim kapitalizmom“.

Postoji li način da se pristupi ChatGPT-ju iz Kine?

Građani koji žele da koriste ChatGPT pronalaze način da zaobiđu ovu zabranu. Na isti način na koji bi pristupili bilo kojoj drugoj zabranjenoj web-stranici, oni se uglavnom oslanjaju na VPN ili, u ovom konkretnom slučaju, na developere treće strane koji su napravili „mini programe“ koji obezbeđuju pristup usluzi.
Međutim, to i nije tako lako. Većina tih programa je u potpunosti onemogućena ili uklonjena, i korisnicima prikazuje poruku da „krše relevantne zakone i propise“.

Dakle, šta to znači za internet korisnike u Kini? 

Na primer, ako biste ukucali ChatGPT u pretraživaču na kineskim platformama, nijedan rezultat vam ne bi izašao.Sudeći prema Nikkei Asia, čak i da ova zabrana nije uvedena, tehnološke kompanije ne bi koristile ChatGPT jer bi na kraju snosila posljedice.

(https://web-mind.io)