Tržišta i finansije

Azijska tržišta – Indeksi se oporavili nakon smirivanja u SAD-u


Azijska su se tržišta oporavila u petak nakon što je First Republic Bank spasila skupina velikih američkih zajmodavaca, što je ublažilo zabrinutost zbog trenutačnih bankovnih previranja.

First Republic Bank (FRC) trebala bi dobiti 30 milijardi dolara spasa od grupe najvećih američkih banaka, uključujući JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Wells Fargo (CBEAX), Citigroup (C) i Truist (TFC) ).

Vijest je smirila uspaničene ulagače, koji su bili zabrinuti zbog bankarske krize nakon kolapsa dviju američkih banaka i previranja u Credit Suisseu. U četvrtak su američke dionice zaključile s rastom, uz rast dionica tehnoloških kompanija.

First Republic osigurava 30 milijardi dolara spašavanja velikih banaka U petak je hongkonški Hang Seng (HSI) otvorio rast i porastao 1,8% do poslijepodneva, vodeći u porastu u regiji. Kineski Shanghai Composite ojačao je 1,4%. Japanski Nikkei (N225) porastao je 1,2%, a južnokorejski Kospi 0,7%.

Indeksi su nadoknadili neke gubitke nakon velikih padova u četvrtak.

Kineske tehnološke, imovinske i financijske dionice porasle su posvuda. Baidu je skočio 16% u Hong Kongu, nakon što su neke tvrtke za vrijednosne papire dale pozitivne preliminarne recenzije tvrtkine aplikacije slične ChatGPT-u.

Country Garden je porastao za više od 9%, što je dovelo do rasta developera nekretnina, nakon što je kinesko tržište nekretnina pokazalo rane znakove oporavka. Službeni podaci pokazali su u četvrtak da su cijene novih kuća za veljaču porasle prvi put od kolovoza 2021.

Nakon nedavnih globalnih financijskih nestabilnosti, očekivalo se da će First Republic Bank biti sljedeći domino koji će pasti”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni analitičar u IG-u. “No, spašavanje cijele industrije kako bi se ojačale financije banke pružilo je prijeko potrebna uvjeravanja za ublažavanje daljnje bankarske nervoze.”

Globalni ulagači suzdržali su zajednički dah tjedan dana nakon što je brzi kolaps dviju američkih banaka potaknuo strahove o zdravlju bankarskog sektora.

Zabrinutost se produbila u srijedu nakon što su dionice Credit Suissea pale u Europi. Regulatori s obje strane Atlantika poduzeli su hitne mjere kako bi ojačali povjerenje, uključujući zaštitu depozita u banci Silicon Valley Bank i Signature banci i davanje 54 milijarde dolara spasa Credit Suisseu.

U četvrtak su europske dionice zaključile s rastom nakon što je Credit Suisse primila kreditnu potporu, a Europska središnja banka ostala pri svom planu povećanja kamatnih stopa za pola postotnog boda.

Seebiz