Novosti

Izvoz oblovine pao za 19 odsto, Košarac predlaže novu zabranu


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je u srijedu da je prijedlog o zabrani izvoza oblovine iz BiH dostavljen Vijeću ministara, te da očekuje da će na narednim sjednicama takva odluka biti usvojena.

Košarac je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, u koordinaciji sa poslovnom zajednicom, donijela zaključak kojim se traži zabrana izvoza oblovine iz BiH.

Smatramo da je to dobra politika, da će u tom kontekstu sirovina biti mnogo pristupačnija našim kompanijama koje se bave preradom drveta, nego da ta oblovina ide u neke druge zemlje, rekao je Košarac.

On je naveo da je i Vlada Federacije BiH podržala odluku o zabrani izvoza oblovine iz BiH.

Dolazimo u situaciju kada o tome treba razgovarati sa delegacijom EU čiji je stav da je to jedna od zaštitnih mjera koja nije dobra. Nije dobra za njih jer po jeftinim cijenama dobiju sirovinu i tamo zapošljavaju ljude, istakao je Košarac.

Podaci pokazuju da je količina izvezene oblovine u 2022. godini pala u odnosu na 2021. godinu, ali da je ukupna vrijednost izvezene robe rasla.

Značajan je rast izvezenih količina oblovine, gdje je jasno vidljiv rast izvoza u samo dvije godine veći od 100 odsto, a koji je u 2021. godini iznosio 49,3 miliona kilograma. Prethodne odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata su ostvarile svoj cilj jer je količina izvezenih sortimenata u 2022. godini smanjena na 39,7 miliona kilograma, što predstavlja pad izvoza za 19 odsto, navode u Ministarstvu.