Tema u fokusu

Ekonomski fakultet Sarajevo partner Ekonomske olimpijade


Pripreme za prvi krug takmičenja treće po redu Ekonomske olimpijade (EO) u BiH  započele su  29. marta na Ekonomskom fakultetu  u Sarajevu, koji je  prepoznao značaj ovog pojekta i  postao  partner zajedno  sa NGO Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo.

Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjeno evropskim srednjoškolcima, a od  2021. godine Bosne i Hercegovina uzima aktivno učešće u ovom takmičenju.

Da je riječ o drugačijem i zanimljivom takmičenju kroz koji takmičari mogu ne samo da se edukuju, već i da se druže i putuju, govori činjenica da takmičenje iz godine u godinu dobija sve veću podršku i povjerenje srednjoškolaca u BiH.

Za prvi krug EO prijavljeno 49 srednjih škola iz BiH

Kroz međunarodno takmičenje Ekonomska olimpijada 2023, nekoliko stotina učenika iz 49 srednjih škola u BiH i ove godine imat će mogućnost da steknu osnovnu ekonomsku i finansijsku pismenost, čime će sebi osigurati veće šanse za stabilniji i prospritetniji život.

U okviru priprema za prvi krug takmičenja Ekonomske olimpijade 2023., koji će biti održan 24. aprila,  srednjoškolci iz BiH su u srijedu 29. marta, odslušali predavanja eminentnih profesora i asistenata sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSU).

Obraćajući se prisutnim takmičarima,  prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa  Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,  istaknula  je  važnost proaktivnog pristupa učenju, što doprinosi individualnom razvoju mladih, poduzetničkom duhu, ali i progresu bh. društva. 

Zajednička misija

“Ponosna sam što Ekonomski fakultet u Sarajevu ove godine ima priliku i čast da ugosti vas, učesnike ovog jedinstvenog takmičenja u BiH. Zahvalila bih se i suorganizatorima, Liberalnom forumu na ukazanoj prilici ostvarenja vrlo jasne zajedničke misije, da vas mlade ljude osposobimo da ostanete u ovoj zemlji i gradite je”, istaknula je prof. dr.  Selimović.

I Aida Hasanagić, izvršna direktorica Liberalnog foruma, partnera i organizatora Ekonomske olimpijade, naglasila je ovom prilikom da su ponosni  što za partnera  na ovom projektu imaju Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

„Raduje nas što Ekonomski fakultet  u Sarajevu na ovaj način želi da približi rad fakulteta budućim studentima, da im pruži priliku da slušaju predavanja vrhunskih predavača, i da ih pripreme za međunarodno takmičenje, koje se ove godine održava u septembru  u Bratislavi ( Slovačka)“, dodala je Hasanagić.

Ovom prilikom seriju  predavanja takmičarima, održali su Adnan Muminović i Anes Hrnjić, viši asistenti na EFSA, te prof. dr. Ljiljan Veselinović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Pet najuspješnijih bh. takmičara ide u Bratislavu

Oni su na zanimljiv i sveobuhvatan način učesnicima EO približili osnovne ekonomske i finansijske pojmove. Ovo je ujedno bila i prilika učesnicima takmičenja, potencijalnim budućim studentima, da se bliže upoznaju sa radom ovog  Fakulteta.

Na treću po redu Ekonomsku olimpijadu  prijavilo se nekoliko stotina učenika iz 49 škola u BiH. Pet najuspješnijih takmičara predstavljat će našu zemlju na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi, koja će se u septembru održati u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke. Bh. takmičari će ove godine znanje odmjeriti sa vršnjacima iz 16 zemalja Evrope i svijeta.