Novosti

Prijave za četvrtu Ekonomsku olimpijadu u BiH  do 18. marta


Prijave srednjoškolaca  za učešće na četvrtoj po redu  Ekonomskoj olimpijadi u BiH su otvorene do 18. marta 2024. godine, što je  prilika za sve zainteresovane mlade ljude da steknu nezamjenjivo iskustvo u oblasti ekonomske i finansijske pismenosti.

Četvrto po redu takmičenje Ekonomska olimpijada u BiH trajat će od 20. marta 2024. do 1. jula 2024. godine, a pravo učešća imaju učenici svih srednjih škola u BiH, kao i takmičari koji takmičenju žele pristupiti samostalno.

Ekonomska olimpijada je međunarodno  takmičenje iz oblasti ekonomske i fnansijske pismenosti, namijenjeno evropskim srednjoškolcima  uzrasta od 14 do 20 godina, bez obzira na smjer škole.

Prema riječima Aide Hasanagić, projekt  menadžera Ekonomske olimpijade u BiH, ovo prestižno takmičenje održava se  po četvrti put u BiH, a do sada je učestvovalo preko 1.600 takmičara iz 63 srednje škole.

„Takmičenje Ekonomska olimpijada  je korak ka stvaranju budućnosti oslonjene na ekonomskom znanju i odgovornom finansijskom ponašanju za sve mlade ljude.

Ekonomska i fnancijska pismenost su danas ključni aspekti modernog društva, postajući imperativ i goruće pitanje u sve kompleksnijim ekonomskim i društvenim kretanjima. Također su preduvjet za kvalitetan život i uspješan rad pojedinaca. Osim toga, finansijska pismenost građana ima pozitivan uticaj i na ekonomiju u BiH“, istaknula je Hasanagić.

Kako dalje navodi Hasanagić, sve zainteresovane škole u BiH, koje žele da se prijave za učešće na Ekonomskoj olimpijadi 2024., mogu to urediti putem linka https://forms.gle/2cFz2SjaePbKtEjf8 , dok samostalni  takmičari mogu svoju registraciju obaviti  putem linka  https://forms.gle/M9ihEW5gifmHoaX68

„Tokom trajanja takmičenja, učesnici će imati priliku da steknu znanje iz  različitih ekonomskih disciplina, uključujući makroekonomiju, mikroekonomiju, međunarodnu ekonomiju, fnansije i tržište rada. Osim toga, ovo je i izvrsna prilika razvoj liderstva i timskog rada kroz interaktivne radionice i mentorski program. Učesnici će imati priliku da se upoznaju i sa vodećim stručnjacima iz oblasti ekonomije, kao i da uspostave kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih škola u BiH, kao i sa vršnjacima iz 23 zemalje svijeta“, objašnjava Hasanagić.

Nakon dva nacionalna kruga takmičenja, pet najbolje plasiranih takmičara, imat će priliku da predstavljaju BiH na međunarodnom finalu Ekonomske olimpijade koje će trajati od 1. do 4. septembra, u Atini u Grčkoj.