Novosti

U VTKBiH bit će osposobljena sudnica Arbitražnog suda


Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković i potpredsjednici Vjekoslav Vuković i Ahmet Egrlić na sastanku sa nedavno imenovanim članovima Predsjedništva Arbitražnog suda pri VTK BiH razgovarali su o budućem funkcioniranju Suda, zakonodavstvu koje regulira ovu oblast i edukaciji privrednika te osposobljavanju prostorija ovog suda.

Dogovoreno je da će u prostorijima Komore biti osposobljena sudnica za arbitražu, što će bitno doprinijeti efikasnosti suda.

– Kompanije u BiH, nažalost, ne koriste često arbitražni mehanizam rješavanja sporova, zbog nedovoljne informisanosti i neopravdanog nepovjerenja prema postupcima koji se ne vode pred redovnim sudom. Jedan od prioriteta VTKBiH u narednom periodu je aktivna promocija rada Arbitražnog suda, kako bi se podigla svijest o jednostavnosti, ekonomičnosti i praktičnosti ovog mehanizma rješavanja sporova, te istovjetnosti načina izvršenja arbitražnih presuda kao i presuda redovnog suda – rekao je predsjednik Marinković.

Predsjednik Arbitražnog suda pri VTKBiH Vitomir Popović istakao je da se u pravilu radi o privredno-pravnim sporovima iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva.

– Ovaj način rješavanja sporova je mnogo efikasniji u odnosu na sudski način rješavanja sporova i vodi se računa o tome da se sporovi završe u što je moguće kraćem roku, što je prije svega u interesu privrednih subjekta. Ako se na naplatu potraživanja čeka 20 godina, koliko traju postupci pred sudovima, jasno je da se privrednici sve više opredjeljuju za arbitražno rješavanje sporova – naglasio je Popović.

Krajem prošlog mjeseca, predsjednik VTKBiH, u dogovoru s potpredsjednicima, donio je Odluku o imenovanju Predsjedništva Arbitražnog suda pri VTK/STK BiH. Prema ovoj Odluci, na mandat od četiri godine, u Predsjedništvo Arbitražnog suda imenovani su Vitomir Popović, Mile Lasić i Abedin Bikić.

Za sekretara Arbitražnog suda imenovana je Belma Šabić-Selimović, stručni saradnik u Službi za pravne poslove VTKBiH.

Arbitražni sud pri VTKBiH je stalna, institucionalna arbitraža, s organizacionom strukturom i pravilima postupka, koja postoji još od 1998. godine. Arbitražni postupak je dosta kraći, ekonomičniji i jednostavniji u odnosu na postupke pred redovnim sudovima.

Pred Arbitražni sud privredni subjekti mogu iznositi međusobne sporove u skladu sa zakonom, radi sporazumnog rješavanja tih sporova, posredovanjem ili odlučivanjem o tim sporovima, ako stranke ugovore nadležnost ovog suda.