Novosti

Zaboravljeni antibiotik možda ubija superbakterije


Antibiotik koji su naučnici razvili prije oko 80 godina, nakon čega je dugo bio “pometen pod tepihom”, mogao bi biti jedno od rješenja za rastuću prijetnju superbakterije otpornih na lijekove. Polovina antibiotika koja danas koristi varijacija je spojeva pronađenih prije gotovo jednog stoljeća, tokom takozvanog zlatnog doba antibiotika.

Jedan od njih, streptotricin, izoliran 1940-ih, pokazao je veliki potencijal zbog svoje sposobnosti liječenja infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama. Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovim mikrobima nedostaje čvrsta stanična stijenka koju ciljaju mnogi antibiotici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2017. objavila popis najpasnijih patogena otpornih na lijekove, većinom su to bile gram-negativne bakterije.

Odbačen prije mnogo desetljeća

No unatoč svom ogromnom potencijalu, streptotricin je bio odbačen. Naime, tijekom početnih istraživanja utvrdilo se da je toksičan za ljudske bubrege. Patolog James Kirby sa Sveučilišta Harvard i njegovi kolege “iskopali” su ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili su njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseotricin.