Regija

Pivci su pretekli Vindiju i Podravku i postali najveća prehrambena kompanija u Republici Hrvatskoj


Pik Vrbovec više nije najveća mesna industrija u Hrvatskoj, unatoč snažnom trzanju na tržištu zbog činjenice da posluje u sklopu grupe koja posjeduje i najveći trgovački lanac Konzum.

Po ukupnim prihodima lani ga je pretekla brzorastuća Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca. Pik je ostvario 286 miliona eura prihoda uz rast od 18 posto, a Pivci 291 miliona eura uz rast prodaje od 28 posto.

I svi ostali finansijski pokazatelji u protekloj godini na strani su vrgoračkog mesnog giganta. Pivci su imali dobit od skoro 10 miliona eura (Pik 6,5 miliona), prosječna neto plata je 900 eura uz rast od 26 odsto (plata u Piku je 776 eura i veća je za 11,6 odsto).

Također treba naglasiti da Braća Pivac ostvaruje veće prihode od Pika sa znatno manje zaposlenih: Pivci imaju oko 1.100 zaposlenih, a Pik oko 1.740.

Gavrilović stagnira


I nije samo Braća Pivac u sistemu Vrgoračke mesne grupe. Tu su i Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK iz Karlovca. O vodećem hrvatskom slastičaru Krašu da i ne govorimo.

Tako je Vajda prošle godine ostvario 90 miliona eura prihoda (23 posto više) i 3,5 miliona eura dobiti (16 odsto više). PPK Karlovac je, pak, prošle godine imao prihode do 247 miliona eura uz rast od čak 39 posto, a dobit je iznosila 7,6 miliona eura i bila je veća za čak 256 posto!

Usporedbe radi, Mesna industrija Gavrilović imala je prošle godine prihode od 94 miliona eura (skoro kao Vajda) uz dobit od 4,2 miliona eura.

Kad bi se matematički zbrojili svi prihodi mesnih kompanija iz Pivčeva carstva, dobili bismo ukupnu godišnju prodaju od 628 miliona eura (oko 4,7 milijardi kuna). A kad se tome pribroji i Kraš, prihodi grupe Pivac rastu na 770 miliona eura, odnosno 5,8 milijardi kuna.

Vindija druga


Grupa Podravka, uzmimo za usporedbu, lani je ostvarila ukupne prihode od 5,2 milijarde kuna. U te prihode ulazi ukupna prodaja matične tvrtke Podravke, farmaceutskog Belupa, slovenskog Žita, češkog Lagrisa, sarajevske Farmavite…

Grupa Braće Pivac, dakle, tokom prošle je godine, ugrubo, ostvarila gotovo 12 posto veće prihode od Podravke. Istina, ti se prihodi iz grupe još moraju konsolidirati pa je moguće da će na koncu biti nešto manji od 5,8 milijardi.

No, ne značajno da bi Pivcima oduzelo status najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj. Grupa Vindija, naime, lani je ostvarila oko 740 miliona eura (5,6 milijardi kuna), pa je danas na drugome mjestu. No, to su nekonsolidirani prihodi Vindije, Koke, Vira, Vindona, Novog domila, Latice, Vindije trgovine