BiH

Izgradnja dva autoputa i dvije brze saobraćajnice između BiH i Srbije


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić je kazao da su razgovarali o konkretnim projektima između dvije države, jer je cilj obje vlade da se region saobraćajno poveže

Bosna i Hercegovina i Srbija će u narednih nekoliko godina biti povezane sa dva autoputa i sa dvije brze saobraćajnice – rečeno je danas u Sarajevu nakon sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Gorana Vesića.

Ministri su razgovarali o jačanju željezničkih i cestovnih veza, ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd te drugim projektima iz nadležnosti dvaju ministarstava.

Ministar Forto je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao da se potrebno skoncentrisati na regionalno povezivanje.

“Saobraćajna infrastruktura je nešto što je i naš cilj i naše sredstvo zajedničkog približavanja Evropskoj uniji, kroz Transportnu zajednicu koja jeste projekt EU, a u kojem mi ravnopravno učestvujemo”, naveo je ministar Forto.
Po njegovim riječima, neki od projekata su već vidljivi.

“Mi ćemo zajedno s Vladom Republike Srbije aplicirati kod Evropske unije za bespovratna sredstva i finansiranja najmanje dva projekta. Jedan od njih je pruga koja se proteže od Banje Luke, preko Doboja, Tuzle, Zvornika i dalje u Srbiju i rekonstrukcije mostova koji povezuju BiH i Srbiju”, najavio je Forto.

Dodao je da će to uraditi uskoro, kao i puno drugih stvari, poput digitalizacije transportnih dozvola “koje postaju neka vrsta birokratskog tereta”.

Želimo, kazao je Forto, da to potpuno pojednostavimo i liberalizujemo i “da napravimo iskorak u digitalnom smislu koji nisu napravile ni neke države koje su daleko razvijenije i od Srbije i od BiH u ekonomskom smislu”.
“Želimo da pokažemo da znamo i da možemo i da zajedno idemo prema Evropskoj uniji”, zaključio je Forto.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić je kazao da su razgovarali o konkretnim projektima između dvije države, jer je cilj obje vlade da se region saobraćajno poveže.

Napomenuo je da u Srbiji grade čitavu mrežu auto puteva, te da trenutno grade više od 400 kilometara brzih saobraćajnica i auto puteva, te više od 200 kilometara pruga, od čega 108 kilometara brze pruge.

“Naš cilj je da se povežemo sa svim susjedima, a Bosna i Hercegovina je jedna od naših najvažnijih susjeda i prioritet kada je u pitanju povezivanje”, istaknuo je Vesić.

Kazao je da će u narednih nekoliko godina Bosna i Hercegovina i Srbija bit povezane sa dva autoputa i sa dvije brze saobraćajnice.

“To se nikada nije desilo u istoriji, to čak nije bilo ni u Jugoslaviji. To će donijeti dobro građankama i građanima i jedne i druge države”, naveo je Vesić.

Po njegovim riječima, prvi je autoput Beograd-Sarajevo. Najavio je da će Srbija do kraja ove godine završiti svoj dio od Sremske Rače do Kuzmina, nekih 19 kilometara. Napomenuo je da se tu gradi integrisani granični prijelaz u Sremskoj Rači, zajednički prijelaz BiH i Srbije na srpskoj strani, koji će biti pušten 2025. godine, kada bude završen dio autoputa od Sremske Rače do Bijeljine. Taj auto-put gradi Republika Srpska, a finansira Vlada Republike Srbije.

“Mi ostajemo vrlo čvrsto pri svojim obavezama da završimo finansiranje tog dijela autoputa. Ono što čeka naše prijatelje iz BiH, da oni završe svoj dio puta kako bi Beograd i Sarajevo konačno bili povezani autoputem”, kazao je ministar Vesić, te dodao kako je vrijeme da Beograd i Sarajevo budu povezani autoputem.

Najavio je da će do kraja sljedeće godine završiti još jednu brzu saobraćajnicu sa jednim odvojkom koji će također povezati Srbiju i BiH.

“Mi radimo autoput Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica. To je veza sa graničnim prijelazom Šepak. Ta brza saobraćajnica će biti završena do kraja sljedeće godine. Narednih nedjelja potpisat ćemo odvojak te brze saobraćajnice prema Badovincima, prema drugom graničnom prijelazu, tako da ćemo imati vezan granični prijelaz Šepak i Badovinci na brzu saobraćajnicu kroz Srbiju do kraja sljedeće godine”, kazao je Vesić, te dodao da su razgovarali i o započinjanju razgovora o tome kako da naprave integrisane granične prijelaze Šepak i Badovinci.

Čeka nas, kazao je on, izgradnja autoputa Požega-Kotroman.

“Na sastanku u Beogradu razgovarali smo o tome da dobijemo tačku spajanja sa BiH. To je uspješno završeno. To je 61 kilometar autoputa od Požege. Mi treba da završimo do kraja ove godine autoput do Požege. Od Požege kreću dva auto-puta, jedan prema BiH, znači jedan prema Višegradu, to je do Kotromana, i drugi prema Crnoj Gori”, naveo je Vesić.

Također je kazao kako žele da rekonstruišu prugu Beograd – Sarajevo.

“Mi smo rekonstrukciju te pruge već kandidovali kod Evropske unije. Ideja je da se Srbija i BiH zajedno pred EU prijave za rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo. Dvije trećine te pruge je u BiH, jedna trećina je u Srbiji. Vjerujemo da ćemo biti uspješniji ako zajedički tražimo taj grant”, naveo je Vesić.

Ministi Forto i Vesić su razgovarali i o šest mostova između BiH i Srbije.

Vesić je podsjetio da je Sporazumom koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije 2020. godine regulirana rekonstukcija šest mostova.

Po njegovim riječima, dva mosta su rekonstruisali do sada i ostalo je da se rekonstruišu još četiri mosta, plus jedan željeznički most.

“Konkurisat ćemo zajedno za rekonstrukciju četiri mosta, plus željezničkog mosta. Tražit ćemo novac od EU kako bismo uradili tih pet mostova – četiri drumska i jedan željeznički most”, naveo je Vesić.

Najavio je i to da će Srbija i BiH biti prve u Evropi koje uvode e-transportni list, na čemu rade dva resorna ministarstva.

“To znači da ćemo mi razmjenjivati podatke o sadržaju transportnih listova i na granici će biti dovoljno samo da se skenira bar kod. Neće biti potrebno da se provode bilo kakve druge procedure. To radimo zajedno sa Transportnom zajednicom”, kazao je Vesić.

Naveo je da je danas razgovarano i o tome da se integrišu TAG-ovi za električnu napalatu putarine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto najavio je da će 5. jula u Brčkom biti održana konferencija o temi povezivanja, posebno ovoga što treba da riješi BiH, a to je autocesta Orašje-Brčko-Tuzla, određivanje trase, unapređenje luke u Brčkom i željeznički koridori koji će pratiti ove ceste.

-To je povezano sa nekim od projekata koje je ministar Vesić pomenuo. Moramo napraviti zamah u kojem će biti potpuno normalno da radimo stotine kilometara i pruge i ceste u svakom trenutku – zaključio je ministar Forto.