Novosti

U istraživački kampus Siemens ulaže 500 miliona eura


MINHEN – Njemački inženjerski odjel Siemensa planira uložiti dodatnih oko 500 miliona evra u istraživačke i proizvodne pogone u bavarskom gradu Erlangenu

“Siemens planira proširiti postojeće proizvodne kapacitete u Erlangenu i pretvoriti objekte u novi kampus visoke tehnologije”, izjavio je u četvrtak glavni izvršni direktor Siemensa Roland Busch. Busch je rekao da će investicija otvoriti nova radna mjesta, ali nije precizirao koliko.

Širom svijeta Siemens je najavio inicijativu za ulaganje oko dvije milijarde evra, od čega će otprilike polovica biti u Njemačkoj.

Kompanija je takođe najavila ulaganja u SAD, Kinu, Singapur i Španiju. Investicioni napor uključuje potrošnju podružnice medicinske tehnologije Siemens Healthineers, koja je u 75 odstotnom vlasništvu Siemensa.

U Njemačkoj je Siemens najavio ulaganja u Frankfurtu, u bavarskom gradu Forchheimu i u Erlangenu.

Portparol kompanije rekao je da Siemens i Siemens Healthineers zapošljavaju oko 20.000 ljudi u Erlangenu, što je najveća kompanija u svijetu.

Busch je rekao da ne vidi da se Siemens suprotstavlja trendu velikog ulaganja u industrijska postrojenja u Njemačkoj, gdje je nedavno vođena živa javna rasprava o riziku od deindustrijalizacije.

Naročito rastuće lokalne cijene električne energije potaknule su strahove da bi se njemačka industrija mogla suočiti sa svim većim pritiskom stranih konkurenata. Busch je, međutim, primijetio da Siemens nije osobito energetski intenzivna tvrtka.

Busch je rekao da su drugi faktori kao što su talent radne snage, visokokvalitetna infrastruktura i okolni poslovni ekosistem važniji za Siemensove investicione odluke. Istaknuo je visoko cijenjene univerzitete i istraživačke centre u tom području.