Novosti

U Hercegovini se gradi vjetroelektrana vrijedna 130 miliona KM


Na području Hercegovine uskoro počinje gradnja vjetroelektrane Grebek, potvrdio je to ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

 

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te firme “Siemens”, koja će na “Grebku” instalirati najsavremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM.

 

Ova investicija je najveća koja je ikada realizovana na području Nevesinja. Lokalna zajednica imaće prihode od oko milion maraka od koncesione naknade u toku jedne godine kada vjetroelektrana bude u stalnom radu” rekao je Đokić.

 

On je naveo da će u narednom periodu u Hercegovini biti uspješno realizovani projekti iz oblasti solarne, vjetroenergije i hidroenergije.

Direktor Vjetroelektrane “Grebak” Admir Rahimić rekao je da projekat ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova.

 

Radimo mnoge projekte na zapadu i ovaj projekat ne zaostaje za njima. Ovaj projekat može biti signal ostalim investitorima. Od vjetroparka `Grebak` neće korist imati samo investitor i opština Nevesinje već cijeli region”, naglasio je Rahimić.

 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je na današnjem sastanku konstatovano da se projekat odvija po planu i da će Vjetropark “Grebak” biti na mreži do kraja 2022. ukoliko se ne dogodi neko čudo.

 

Ova investicija će donositi svake godine milion maraka u budžet opštine. To bi nam otvorilo neke nove mogućnosti. U Nevesinju je na još nekoliko lokacija predviđena izgradnja vjetroparkova. Uz hidroenergiju i solarnu energiju naša opština bi izašla iz reda nerazvijenih opština i pružila mogućnost ulaganja i drugim investitorima”, rekao je Avdalović.

 

Radovi na izgradnji Vjetroelektrane “Grebak” počeli su u decembru prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.

(Srna)