Novosti

Cijene akcija na svjetskim berzama prošle sedmice snažno porasle


Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 2,3 odsto, na 34.509 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 odsto, na 4.505 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 odsto, na 14.113 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nizu podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u i dalje popušta.

Tako je objavljeno da su potrošačke cijene u junu porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou porasle tri odsto, najmanje od početka 2021. godine.

Osnovna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, pala je u junu sa 5,3 na 4,8 odsto.

Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u junu porasle samo 0,1 posto na godišnjem nivou, što je njihov najblaži rast još od polovine 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Nekoliko funkcionera Feda poručilo je da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na privredu i inflaciju.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Možda će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

„Tržište osjeća da je Fed sve bliži posljednjem povećanju i završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike”, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial.

Nakon oštrog lanjskog pada, S&P 500 indeks porastao je od početka ove godine oko 17 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcoja su porasle i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodne sedmice.

Londonski FTSE porastao je 2,45 odsto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 odsto, na 16.105 bodova, a pariški CAC 3,7 odsto, na 7.374 boda.