Novosti

Poslovni uspjeh banaka više se ne mjeri samo finansijskim rezultatima


Bankarska industrija je na važnoj prekretnici. U vrijeme kada se svijet suočava sa brojnim globalnim izazovima poput klimatskih promjena, prekomjerne potrošnje fosilnih goriva i sve veće nejednakosti, digitalizacija i automatizacija radikalno mijenjaju procese i usluge. Istovremeno, investitori, regulatorni organi, ali i klijenti sve više zahtijevaju da banke ne budu samo dobri gospodari kapitala, već i drugih resursa te dokažu svoju održivost osiguravanjem korporativne društvene odgovornosti.

Biti uspješan u tom kompleksnom području nije lak zadatak, ali je to budućnost bez koje održivi korporativni biznisi nisu zamislivi.

Zašto je ESG važan?

Ekstremne vremenske prilike, planetarna nestašica resursa i prekidi lanaca snabdijevanja postavljaju pitanja životne sredine u pravi plan. Zbog toga je neophodno inovirati poslovne modele i pokrenuti novu generaciju zelenih poslovnih prilika, ključnih za izgradnju održive budućnosti.

Tu na scenu stupa ESG, tema o kojoj se već neko vrijeme aktivno razgovara. ESG je skraćenica za Environmental (životna sredina), Social (socijalni aspekt) i Governance (upravljanje). Ovaj standard predstavlja globalni trend u korporativnom biznisu, a posebno u Evropskoj uniji, jer ukazuje na mjerenje utjecaja kompanije na društvo, okolinu i upravljanje. To su tri osnovne tematske oblasti o kojima se očekuje da kompanije izvještavaju. Cilj ESG-a je da obuhvati sve nefinansijske rizike i prilike vezane uz svakodnevne aktivnosti kompanije.

Šta je to ESG u bankarstvu?

Putovanje ka održivoj budućnosti za bankarski sektor je dugo i izazovno, ali neophodno. Ulaganjem u održive tehnologije, sredstva i poslovanje, banke finansiraju rješenja kojima se smanjuje utjecaj na planetu za buduće generacije. I zapravo, uopšte nije pitanje da li se banke trebaju fokusirati na ESG, već koliko rade u tom smjeru kako bi uz što više informacija, što hitnije, donijele ispravne odluke u ovoj oblasti.

ESG programi ne samo da utječu na odluke investitora, već izgrađuju lojalnost klijenata, poboljšavaju finansijske rezultate i čine poslovanje održivim i donose prednost pred konkurencijom. Integracija ESG principa u odluke i aktivnosti jedne banke pokazuje njenu posvećenost odgovornim praksama, a poslovno okruženje razvija se u pravcu davanja prioriteta bankama koje su usklađene sa ESG kriterijima.

Okvir održivosti NLB Banke

Pandemija Covid-19 osnažila je bankarske agende vezane za upravljanje klimatskim, ekološkim i socijalnim rizicima. NLB Grupa, čija je NLB Banka Sarajevo dio, krajem 2020. godine usvojila je program održivosti i prešla u fazu aktivne primjene ovih elemenata u svoj poslovni model. Na tom putu, fokus im je na lokalnim zajednicama i privredi.

NLB se 2022. godine službeno pridružila Net-Zero Banking Alliance (NZBA), svjetskom savezu banaka predvođenim UN-om, posvećenom usklađivanju svojih kreditnih i investicijskih portfelja s neto nultim emisijama do 2050. ili prije, kako je postavljeno najambicioznijim ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma.

Kao prva kompanija koja je u regiji dobila ESG rejting, NLB Grupa je fokusirana na podršku i finansiranje obnovljivih izvora zelene energije, a ovaj segment je posebno važan u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je proizvodnja električne energije iz uglja veoma snažna, a zagađenje zraka veliko.

A upravo s ciljem promovisanja zelenih inicijativa i okupljanja partnera i prijatelja, NLB Banka je krajem juna 2023. godine u Tuzli organizovala prvu ESG konferenciju pod nazivom “Ostavljamo bolje tragove”. Za 150 zvanica organizovane su korisne prezentacije, edukacije, studije slučaja, inovativni proizvodi i usluge, a sve to kao podsticaj kompanijama i pojedincima na putu ka kolektivnom podizanju svijesti.

Banka je predstavila svoje zelene kredite za finansiranje energetske efikasnosti te partnerstva sa drugim društveno odgovornim kompanijama koje promovišu obnovljive izvore energije i društvenu dobrobit. Kao dokaz da sve promjene kreću od nas samih, Banka je predstavila svoj novi vozni park sa električnim i hibridnim vozilima, kao i rezultate revizije poslovnih objekata Banke, s ciljem procjene energetske efikasnosti kao temeljem za odluke o njihovom budućem korištenju.

Sa skupa je poslana poruka da naša zemlja i regija imaju sve što je potrebno da na putu održivog poslovanja ostavimo trag koji će osigurati kvalitetan život budućim generacijama i da je na svima nama da damo svoj doprinos.