Najava događaja

U subotu besplatni dermatološki pregledi u Bihaću


Na gradskom trgu od 9 do 12 te od 17 do 19 sati u organizaciji dm-a.

Ljeto, većini najomiljenije godišnje doba jer podstiče dobro raspoloženje, zbog visokih temperatura te štetnog sunčevog zračenja, donosi i izazov kako se rashladiti, ali i ispravno zaštititi od UVA i UVB zračenja koje može uzrokovati brojne promjene na koži, pa i one maligne, nerijetko fatalne.

Upravo s ciljem informisanja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži, dm je započeo kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja, koja će se tokom ljeta realizovati u sedam bh. gradova.

Na gradskom trgu, Bišćani i Bišćanke će u subotu, u dva termina: jutarnjem, od 9 do 12 sati i popodnevnom, od 17 do 19 sati, imati priliku da obave besplatan dermatološki pregled i dobiju savjete specijaliste dermatovenerologije, dr. Alme Handaganić.

„Svakodnevno smo suočeni s tumorom kože kako kod starijih, ali nažalost sve češće i kod mladih ljudi. To je znak da foto oštećenje ne poznaje godine – tumori se javljaju kod svih dobnih skupina. Uzrok je, prije svega, način života, nekontrolisano izlaganje suncu, solarijum, nekorištenje adekvatne foto protekcije i nedovoljno razvijena svijest te podlijeganje estetskim trendovima. Prvi znak da nešto nije uredu je promjena na postojećim mladežima, nastanak novih mladeža, promjena boje, izgleda“, pojasnila je dr. Handaganić i dodala da je za osobe s pozitivnom porodičnom anamnezom, svjetlije puti, sa velikim brojem mladeža poželjno da se pregledaju jednom godišnje.

Ovisno od broja mladeža pregled traje od 15 do 45 minuta. Na prvom pregledu dermatolog radi body mapping, označava i memoriše lezije koje je potrebno pratiti, a ujedno se i pacijent edukuje kako da radi samopreglede. Na kontrolnom pregledu radi se follow up promjena koje su prethodno memorisane. 

„Različitim aktivnostima i kampanjama dm kontinuirano stavlja značaj na očuvanje zdravlja koje je preduslov ukupnog blagostanja i sreće. Besplatne dermatološke preglede organizujemo kako bismo aktivno sudjelovali u podizanju svijesti stanovništva o značaju redovnih pregleda koji mogu spasiti život. S obzirom da uvijek bilježimo veliki odziv građana, s ponosom možemo reći da u prevenciji i podizanju

svijesti o načinima i značaju ispravne zaštite uspješno djelujemo dugi niz godina. Pozivamo građane da i ovaj put iskoriste priliku te da u subotu, na gradskom trgu u Bihaću obave ovaj važni pregled”, izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u kompaniji dm.

Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože građani će putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati i korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi od sunca te njegovati nakon sunčanja.

Besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a do sada su održani u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Neumu, gdje je pregled obavilo više od 400 građana.