Novosti

Regionalna konferencija elektroenergetičara u Istanbulu: Edhem Bičakčić, novi predsjednik SEERC-a


Tokom svečanog otvaranja 4. SEERC konferencije, koja se održava u Istanbulu 11. i 12. oktobra 2023. godine, Bosanskohercegovački komitet CIGRE (BH K CIGRE) je od Nacionalnog komiteta Turske preuzeo predsjedavanje ovom regionalnom organizacijom CIGRE – SEERC (South-East European Region of CIGRE). Na 4. SEERC konferenciji u fokusu su teme vezane za energetsku tranziciju, sigurnost snabdijevanja energijom i strategiju energetskog sektora. Na konferenciji sudjeluje 40 izlagača, sa više od 500 učesnika, pri čemu će biti prezentirano 78 stručnih radova, od kojih su četiri iz Bosne i Hercegovine.

SEERC okuplja 17 nacionalnih komiteta sa šireg područja jugoistoka Evrope, koje pokriva područje sa instalisanom snagom 425.000 MW. Godišnja proizvodnja u ovoj regiji iznosi 1.100 TWh dok godišnja potrošnja iznosi 1.000 TWh. Bliska saradnja zemalja jugoistočne Evrope u okviru SEERC-a, nudi mogućnost za razvoj buduće elektroenergetske mreže i tržišta kako bi se obezbijedila električna energija za 270 miliona stanovnika. Regija ima veliki potencijal za brzi razvoj energetskog sektora.

BH K/O CIGRE će predsjedavati SEERC-om u naredne dvije godine, nakon čega će se u Sarajevu održati 5. konferencija. Za predsjednika SEERC-a na mandatni period od dvije godine, imenovan je Edhem Bičakčić, aktuelni predsjednik BH K CIGRE i počasni član Međunarodne CIGRE.