Novosti

Glovis proširio horizonte proizvodnje dječijih igrališta kroz modernizaciju


Kompanija Glovis d.o.o. Zenica zaokružila je svoj proizvodni proces uz pomoć projekta EU4BusinessRecovery koji sufinansiraju Evropska unija i njemačka Vlada, ojačala poziciju na bh. tržištu, te  postala konkurentnija na inozemnim tržištima na kojima je zastupljena posljednjih šest godina.

– Kroz ovaj projekat, dobili smo i više od očekivanog. Proširili smo  ponudu naših proizvoda i njihov kvalitet. Nabavkom mašine za hemijsku pripremu metala zaokružili smo proces proizvodnje posebno metalnih dijelova naših proizvoda. Hemijska priprema je postupak koji prethodi postupku praškastog farbanja odnosno plastifikacije metala. Liniju za plastifikaciju metala također smo nabavili uz podršku Evropske unije i njemačke Vlade realizacijom projekta EU4Business, kaže Naida Baručija, projektna menadžerica kompanije.

Brendiranjem, poboljšanjem vizuelnog identiteta kompanije, redizajnom web stranice, uvođenjem knjige standarda i dizajnom kataloga nove serije proizvoda, kompanija je poboljšala imidž kao izvoznika na tržište zemalja Evropske unije, Skandinavije i susjednih zemalja.

Glovis d.o.o. iz Zenice porodična je kompanija osnovana 2011. godine. Od tada do danas, izrasla je u najmoderniji proizvodni pogon za proizvodnju igrališta u Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost kompanije proizvodnja je igrališta za javnu i privatnu upotrebu, urbanog mobilijara poput korpi za otpad, klupa, autobuskih i biciklističkih  stajališta, te sportskog mobilijara. Proizvodi su certificirani, dugotrajni, otporni na atmosferlije, koroziju i štetočine, a za njihovu proizvodnju koriste se materijali neškodljivi za okoliš koji se mogu reciklirati.

Iz kompanije navode da su i pored negativnih posljedica pandemije Covid – 19 na bh. ekonomiju, zahvaljujući projektnoj podršci, zadržali  sva radna mjesta čak i povećali broj zaposlenih kao i broj žena. – Danas imamo uposlenih sedam žena od ukupno skoro 40 zaposlenika. Uveli smo nekoliko dobrih praksi poboljšanja poslovanja koje su doprinijele otpornijem poslovanju, optimizaciji proizvodnje povećavajući asortiman naših proizvoda, te digitalne inovacije u poslovanju, dodaje Baručija. 

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH, Međunarodna organizacija rada i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini  s ciljem osiguranja kontinuitet poslovanja preduzeća, osnivanja inovativnih start-upa kako bi se sačuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta i na taj način smanjile negativne posljedice COVID-19 pandemije poput nezaposlenosti, siromaštva ili migracije.