Tržišta i finansije

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021. godine


Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, evrozona je u oktobru dostigla inflaciju od 2.9 posto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4.3 posto. To je najniža inflacija od jula 2021

Na godišnjem nivou inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duvana, koje su porasle za 7.5 odsto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na septembar, kada je iznosio 8.8 posto.

Slijede cijene usluga koje su u oktobru porasle za 4.6 posto, što je 0.1 postotni bod manje nego u septembru, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3.5 posto, što je 0.6 postotnih bodova manje, kao i u septembru.

U međuvremenu su cijene energije u oktobru pale za 11.1 odsto na godišnjem nivou, nakon pada cijena energije od 4.6 posto u septembru.

Inflacija u Sloveniji u oktobru je bila znatno iznad prosjeka evrozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6.6 posto.

Od zemalja za koje “Eurostat” ima podatke, veću inflaciju u oktobru imale su samo Slovačka sa 7.8 dosto i Hrvatska sa 6.7 procenata.

Njemačka je u septembru imala tri odsto inflacije, Francuska 4.5 odsto, Italija 1.9 odsto, a Austrija 4.9 odsto inflacije.

Belgija (-1.7 odsto) i Nizozemska (-1 odsto) doživjele su deflaciju u oktobru.

Kako prenosi francuska novinska agencija “AFP”, inflacija u evropodručju u oktobru je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri posto.

S 2.9 odsto inflacija u 20 članica evrozone sve je bliže cilju od dva odsto koji je postavila Evropska centralna banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 posto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5.6 odsto za ovu godinu, 3.2 odsto za iduću godinu i 2.1 posto za 2025. godinu