Tema u fokusu

Mlin Nezić d.o.o. Gradačac: Liderstvo u mlinskoj industriji kroz automatizaciju, kvalitetu i inovacije


U gradačačkom pogonu kompanije Mlin Nezić d.o.o., proizvodnja je potpuno automatizirana. Oprema je savremena, sa softverskim upravljanjem i modernom pakirnicom.

Također, kompanija posjeduje certifikate ISO standarda 9001 i HACCP, što joj omogućava da ispuni potrebe inostranog tržišta.

Direktor kompanije, Hasan Nezić, istakao je: ”Uzimajući u obzir stanje na tržištu, protekla godina bila je produktivna. Povećali smo udio na domaćem tržištu za oko 6 posto. Kada je riječ o izvozu, imamo povečanje od oko 24% u poređenju na prethodnu godinu. Zemlje u koje trenutno izvozimo su Turska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo. Takvi rezultati doveli su nas u zadovoljavajuću situaciju a svakako da planiramo povećati isporuke za sve zemlje u regionu i ući na evropsko tržište.”

“Mlin Nezić d.o.o. Gradačac predstavlja jednu od najznačajnijih kompanija u mlinskoj industriji, kako u BiH, tako i u regionu,” kaže direktor kompanije Hasan Nezić.

Firma je osnovana 1986. godine kao porodični biznis, a danas ima kapacitet mlina za preradu žitarica koji dostiže 200 tona u 24 sata. “Trud, rad i posvećenost poslu vodili su ih do današnjeg uspjeha”, ističe direktor.

“Naša postrojenja za preradu žitarica su potpuno automatizovana i služe za dobijanje proizvoda od brašna svih vrsta i tipova od različitih sorti žitarica,” ističe Nezić. “U isto vrijeme nastojimo zadovoljiti potrebe kako domaćeg, tako i inostranog tržišta. Uposlenici naše firme, njih preko 50, uglavnom su obrazovane osobe sa ogromnim iskustvom koje svakodnevno kupcima isporučuju vrhunsko brašno.”

Kompanija posebnu pažnju posvećuje kvaliteti i praćenju svjetskih standarda. Posjedovanje najsavremenije laboratorije za kvalitetu žitarica i brašna potvrda je navedenih tvrdnji. Firma je implementirala sve zahtjeve i procedure za sticanje certifikata HACCP, ISO 9001 i 14001, što potvrđuje da su proizvodi kompanije Mlin Nezić u samom vrhu evropskog zahtjevnog tržišta.

U ovoj kompaniji u ovom periodu došlo je i do povećanja broja zaposlenih, što je samo jedan od pokazatelja uspješnog poslovanja.

”Prošle godine imali smo povećanje na tom polju, a izgledno je kako ćemo ponovo ojačati kadar u proizvodnji. Dodao bih kako pratimo i tehnologiju, svake godine uzmemo nešto novo kako bismo ostali konkurentni na tržištu, a maksimalno ćemo se potruditi da zadržimo poziciju u vrhu”, zaključio je Nezić.