Novosti

Bečka glavna željeznička stanica na drugom mjestu


Bečka glavna željeznička stanica prvi put se našla na Evropskom indeksu željezničkih stanica – i to odmah na drugom mjestu, tik iza željezničke stanice Cirih. Stanica Meidling u Beču također se smjestila među deset najboljih u Evropi.

Po četvrti put, nezavisna potrošačka grupa Consumer Choice Centre sastavila je Evropski indeks željezničkih stanica koji procjenjuje pedeset najvećih željezničkih stanica prema različitim kriterijima.

OEBB ©Philipp Horak / Wien 2015

Bečki Hauptbahnhof se ističe novim položajem, dok prvo mjesto pripada Cirihu, a treće dijele Berlin i Bern. Ocjene su obuhvatile različite kategorije poput pristupačnosti, kašnjenja vozova, ponude informacija i drugih usluga, gdje je Beč osvojio 94 boda. Ukupno je u rangiranju bilo moguće osvojiti 123 boda – Cirih je osvojio 102.

Uz pohvale učesnika testiranja za pokretne stepenice/liftove, pristupa osobama s invaliditetom, trgovine i aplikaciju za pametne telefone, glavna željeznička stanica u Beču je dobila i priznanje za lokalnu i međunarodnu povezanost.

Austria / Vienna / Hauptbahnhof Wien, Verkehrsstation

Glavna bečka željeznička stanica otvorena je u oktobru 2014. godine, a u decembru 2015. godine preuzela je funkciju nacionalnog, internacionalnog i regionalnog čvorišta sa direktnom vezom sa svim glavnim gradovima austrijskih pokrajina i bečkim aerodromom.

Evropski indeks željezničkih stanica pruža pregled i ocjene najvažnijih željezničkih čvorišta širom Evrope, uzimajući u obzir različite kriterije kako bi putnicima pružio uvid u kvalitetu i usluge.