Biznis

TKK: Nova generacija masa sa širokom primjenom


Zbog visokih energetskih troškova, zaptivanje i uloga zaptivnih masa u sprečavanju gubitka energije postaju sve važniji.

Svrha zaptivanja je osigurati toplotnu i zvučnu izolaciju objekta te poboljšati vizualni izgled cijele konstrukcije.

Kada ugledamo tubu sa zaptivnom masom na polici, obično pretpostavimo da je unutra silikon. Međutim, u tubama se mogu naći ne samo silikoni, već i akrilne mase, ljepila, PU mase te u novije vrijeme sve više zaptivnih masa i ljepila na bazi hibridnih polimera.

Zaptivne mase na bazi hibridnih polimera pripadaju novoj generaciji masa. Naime, pojava novih građevinskih materijala stvorila je potrebu za novom vrstom brtvila s vrlo širokom primjenom.

TKK hibridne zaptivne mase odlikuju se sljedećim svojstvima:

 • Imaju odlično prijanjanje na različite građevinske materijale bez potrebe za bazom: beton, cigla, drvo, aluminij, željezo, nehrđajući čelik, bakar, kamen, XPS, EPS, keramika i razne vrste umjetnih masa.
 • Mogu se koristiti i vani i unutra.
 • Mogu se nanositi na vlažne površine.
 • Nakon sušenja, imaju odlična mehanička svojstva: ostaju trajno elastični čak i pri niskim temperaturama, podnose vibracije, napon i pritisak.
 • Izdržavaju temperaturni raspon od -40 do +90 stepeni Celzijusa.
 • Čak i pri niskim temperaturama se suše i lako se nanose.
 • Otporni su na atmosferske utjecaje, starenje i UV zračenje.
 • Ne uzrokuju koroziju.
 • Gotovo su bez mirisa.
 • Ne ostavljaju mrlje na prirodnom kamenu i mramoru.
 • Mogu se prefarbati raznim vrstama boja.
 • Pri sušenju ne stvaraju mjehuriće niti pukotine na površini.
 • Prihvatljivi su za korisnike i okoliš, jer ne sadrže otopine, izocijante i sl.

Hibridne zaptivne mase i ljepila nadmašuju svoje druge vrste po sljedećim svojstvima:

 • U usporedbi sa PU zaptivnim masama i ljepilima, TKK hibridne zaptivne mase i ljepila se mogu koristiti čak i na vlažnim podlogama, jednostavnije su pri niskim temperaturama i prihvatljive za okoliš.
 • U usporedbi s silikonima, TKK hibridne zaptivne mase mogu se prefarbati, koristiti čak i na vlažnim površinama, imaju veću snagu prijanjanja i ne ostavljaju mrlje na mramoru ili prirodnom kamenu.
 • U usporedbi s disperzijskim ljepilima, TKK hibridne zaptivne mase i ljepila su elastičnija i imaju širi spektar prijanjanja.
 • Zbog odličnih mehaničkih svojstava i prijanjanja na većinu materijala, hibridne zaptivne mase i ljepila mogu se koristiti kod kuće, u građevinarstvu i industriji.

Ističu se dvije vrste TKK hibridnih zaptivnih masa: TKK SEAL Flexible Joints Wall i TKK SEAL Flexible Seal & Bond.

TKK SEAL Flexible Joints Wall je elastična zaptivna masa sa vrlo dobrim prijanjanjem na sve materijale, uključujući pleksi staklo, polikarbonat i ABS. Najčešće se koristi za brtvljenje dilatacijskih spojeva u građevinarstvu, brtvljenje između prozorskih okvira, vrata, gipsanih ploča i spojeva od plastike, metala i betona.

TKK SEAL Flexible Seal & Bond je zaptivna masa i ljepilo koje može podnijeti jače udarce i vibracije. Koristi se za zaptivanje dilatacijskih spojeva na podovima u građevinarstvu, lijepljenje konstrukcija podložnih vibracijama, zaptivanje spojeva na kontejnerima, cisternama, silosima i u automobilskoj industriji.

Najčešće primjene za TKK hibridne zaptivne mase TKK SEAL Flexible Joints Wall i TKK SEAL Flexible Seal & Bond uključuju:

– Krovove

Brtvljenje oluka i ventilacijskih otvora.

Završeci oko dimnjaka.

Brtvljenje i lijepljenje elemenata za pokrivanje krova.

– Fasade

Brtvljenje na vanjskim okvirima roletni i vanjskim stepenicama.

Spojnice prozorskih klupica, okvira i zidova.

– Balkone i terase

Dilatacijski spojevi na balkonu ili terasi.

Spojnice terase i fasade.

– Unutrašnje prostore

Spojnice gipsanih ploča.

Spojnice unutrašnjih stepenica, vrata i zidova.

Spojnice prozorske klupice i zidova.

Lijepjenje polica.

Lijepljenje letvica

– Prozore i vrata

Ugradnja krovnih prozora.

Brtvljenje okvira roletni.

– Stolarija

Lijepljenje dekorativnih dijelova.

Popunjavanje spojeva između različitih dijelova namještaja.

TKK hibridna zaptivne mase danas koriste različiti radnici, uključujući zidare, majstore za krov, stolare, montažere namještaja, parketare, keramičare, građevinske kompanije te industrije, poput proizvodnje kontejnera, automobilske industrije i brodogradnje. U budućnosti će se i sami kućni majstori sve više upoznavati i koristiti hibridna brtvila za različite potrebe brtvljenja.

Dodatne savjete i informacije o TKK proizvodima možete pronaći na sljedećem linku.