Novosti

Beč proglašen evropskom prijestolnicom demokratije


Glavni grad Austrije je u konkurenciji sa još sedam gradova izborio titulu Evropske prijestolnice demokratije za 2024/25. godinu i naslijedio Barcelonu. Žiri koji čine stručnjaci i građani, bio je impresioniran planovima ovog grada za zaštitu klime.

Žiri od gotovo 4.000 građana iz 47 zemalja Vijeća Europe (i Kosova) konačnu odluku u korist Beča donio je putem online glasanja. Kako bi se osigurao fer izbor, građani Austrije nisu mogli glasati za Beč.

Beč je pobijedio među ukupno sedam gradova, od kojih su četiri – Bratislava, Leipzig, Gdansk i Izmir – predstavljali vrlo jaku konkurenciju, ali su na kraju napori austrijske prijestolnice za zaštitu klime prevagnuli u njenu korist.

“Ovo je predivno priznanje za Beč. Ponosan sam što smo uspjeli da ubijedimo žiri evropskih građana sa našim idejama o tome kako dalje razvijati demokratiju. Tokom naredne dve godine, Beč će koristiti inovativne projekte kako bi pokazao kako se socijalna kohezija može dodatno ojačati učešćem građana”, ističe gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Beč je osvojio titulu u dvostepenom procesu selekcije. Poznati međunarodni stručnjaci, umjetnici i predstavnici ekonomije i civilnog društva analizirali su i ocjenjivali odlučnost kandidata kao i kreativnost i inovativnost njihovih demokratskih projekata.

Cilj grada je da tokom godine demokratije pokaže niz inovativnih rešenja kroz koja ljudi mogu direktno da učestvuju u oblikovanju sopstvenog okruženja i života.

Beč je svoju aplikaciju zasnovao na sveobuhvatnoj strategiji demokratizacije koja je fokusirana na otvaranje administrativnih procesa i njihovo obogaćivanje demokratskim inovacijama. Austrijska prijestonica već ima nekoliko takvih projekata. Takav je naprimjer “Milion za djecu i mlade”, u kojem djeca i mladi mogu odlučiti o namjeni milion eura i predložiti važne promjene i dešavanja u gradu, ili “Bečki klimatski tim”, gdje stanovnici grada mogu sudjelovati u projektima koji poboljšavaju život u gradu, od podnošenja ideja do njihove realizacije. Cilj Beča je da postane i najdemokratskiji grad na svijetu.