Svijet

Starbucks mora otvoriti 23 lokala


Američka Agencija za rad zatražiće od lanaca kafea Starbucks da ponovo otvori 23 lokala koji su prošle godine zatvoreni, kako bi se obeshrabrila kampanja štrajkova članova sindikata zaposlenih u tom lancu širom SAD.

Regionalni direktor Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) u žalbi objavljenoj u srijedu rekao je da je u osam prodavnica već postojala sindikalna organizacija kada su zatvorene.

Radnici u više od 360 od 9.300 Starbucksovih prodavnica u SAD glasali su da se pridruže sindikatima od početka 2021. godine, a kompanija protiv kompanije je upućeno više od 100 pritužbi NLRB-u u kojima se navodi niz nezakonitih aktivnosti podrivanja sindikata.

Starbucks je negirao nepravedno postupanje i rekao da poštuje prava radnika da biraju da li će se udružiti.

U novoj žalbi se tvrdi da je Starbucks zatvorio 23 prodavnice bez prethodne najave sindikatu Vorkers Junajted, koji stoji iza kampanje, i ne dajući sindikatu priliku da se pregovara o odlukama, rekao je portparol NLRB Metju Hejvord i dodao da agencija traži nalog kojim se od Starbucks zahtjeva da odmah ponovo otvori 23 prodavnice i ponovo zaposli zaposlene, pregovara sa sindikatima u prodavnicama čiji su radnici članovi i obezbedi nadoknadu zaposlenima koji su izgubili platu i beneficije.

NLRB je u julu utvrdio da je Starbucks nezakonito zatvorio radnju u Itaci, u Njujorku, nekoliko mjeseci nakon što su se radnici sindikalno organizovali.