Novosti

Austrijske željeznice intenzivno ulažu u infrastrukturu


Austrijske savezne željeznice (ÖBB) u tekućoj godini planiraju visoke investicije u proširenje i modernizaciju infrastrukture željeznica. Sa 95,5 posto tačnosti u putničkom saobraćaju ubrajaju se među najtačnije željeznice u Evropi.

Austrijske željeznice svakodnevno se brinu da više od 1,2 miliona putnika i oko 1.230 teretnih vozova sigurno stignu na svoje odredište, sa ciljem da sigurno i ekološki svjesno prevoze ljude i teret do njihovog odredišta.

Planirane investicije Austrijskih željeznica iznose 1,09 milijardi eura, a naglasak je stavljen i na održavanje i modernizaciju željezničkih postrojenja. Investicijski program za period 2024-2029 s ukupno više od 21 milijardu eura, ključan je za povećanje kapaciteta, osiguranje kvalitete željezničke mreže i daljnje povećanje privlačnosti ekološkog željezničkog prevoza. Projekti duž sjeverno-južne veze i zapadne pruge, kao i u Beču, imaju za cilj osigurati brze i pouzdane veze. U novembru je Beč proglašen najbolje povezanim gradom željeznicom u Evropi, a u decembru je bečka glavna željeznička stanica osvojila drugo mjesto na Evropskom indeksu željezničkih stanica.

Kako interesovanje za ekološki održivu mobilnost u Austriji raste, tako raste i entuzijazam za putovanje željeznicom. Austrijske željeznice igraju predvodničku ulogu u održivosti, te nastoje putovanje željeznicom učiniti što udobnijim, jeftinijim i jednostavnijim. Brojne nove solarne elektrane pridonijet će proizvodnji ekološki prihvatljive solarne energije. Do 2030. godine, cilj je povećati udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora na 80 posto.

Dodatno uz investicije, ÖBB u 2024. godini preuzimaju spajanjem teretnih željezničkih stanica ili terminala i modernizacijom željezničkog saobraćaja, u istočnom dijelu bečke regije oslobođene su velike površine zemljišta, koje će se moći koristiti u druge svrhe. Kompanija nastavlja i ulagati u izgradnju stambenih objekata za svoje uposlene.