Najava događaja

Regionalnu konferenciju “Budućnost za mlade“ kreiralo je više od 30.000 mladih na Balkanu


CARE internacional s ponosom najavljuje održavanje Regionalne konferencije “Budućnost za mlade”, koja će se održati u srijedu, 24. januara 2024. godine u Domu mladih Skenderija u Sarajevu. Konferencija okuplja stručnjake, organizacije i institucije posvećene prevenciji nasilja među mladima, promociji zdravih životnih stilova i unapređenju rodne ravnopravnosti.

Ovaj značajan događaj označava završetak trogodišnje faze projekta, a organizira ga CARE International u suradnji s regionalnim partnerima i uz podršku Austrijske razvojne agencije i Švicarske kancelarije za saradnju. Konferencija će trajati od 10:30 do 15:00 i poslužit će kao platforma za diskusiju o temama kao što su prevencija nasilja u školama, zdravi životni stilovi mladih i uloga obrazovnih institucija u ovom procesu.

Posebno smo ponosni na rezultate projekta “Budućnost za mlade”:

  • Više od 120 osnovnih i srednjih škola u regionu uključeno je u program, promovišući nenasilje, rodnu ravnopravnost i zdrav razvoj mladih.
  • Preko 30.000 mladih učestvovalo je u aktivnostima kao što su radionice, treninzi, kampovi i kampanje.
  • 160 stručnjaka iz socijalnih, kazneno-popravnih i drugih ustanova osposobljeno je kroz obuke i seminare za rad s mladima u riziku.
  • 243 mladih iz ovih ustanova su prošli radionice iz Programa Y+ i aktivno su učestvovali u kampanjama za promociju nenasilja i rodne ravnopravnosti.
  • 1.200 nastavnika, profesora i omladinskih edukatora obučeno je za provođenje Programa Y namjenjenog srednjim školama i Programa E za osnovne škole, koji su usmjereni na stvaranje školskog okruženja koje podržava ravnopravnost i nenasilje.

Na konferenciji će govoriti ugledni gosti, uključujući ambasadora Švicarske i zamjenika ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini, direktor CARE Njemačke kao i regionalna direktorica CARE International Balkans.

Ovo je ključan trenutak za oblikovanje svijetle budućnosti za mlade na Balkanu, i radujemo se što ćemo zajedno istražiti i razviti strategije koje će podržati ovaj cilj.

Za više informacija i kako se prijaviti za učešće na konferenciji, posjetite našu web stranicu https://care-balkan.org/ ili kontaktirajte našu press službu.