Najava događaja

U Sarajevu održana konferencija ‘Budućnost za mlade’ – Postavljeni temelji za bolju budućnost mladih na Balkanu


U Domu mladih Skenderija u Sarajevu danas je održana Regionalna konferencija “Budućnost za mlade”, koja je okupila stručnjake, organizacije i institucije posvećene prevenciji nasilja među mladima, promociji zdravih životnih stilova i unapređenju rodne ravnopravnosti.

Ovaj značajan događaj označava završetak trogodišnjeg projekta koji je sprovodio CARE Internacional u suradnji s regionalnim partnerima, uz podršku Austrijske razvojne agencije i Vlade Švicarske. Konferencija je pružila platformu za razmjenu znanja i iskustava o prevenciji nasilja u školama, zdravim životnim stilovima mladih i ulozi obrazovnih institucija.

Brojni ugledni gosti, uključujući ambasadora Švicarske Daniela Hunna i zamjenika ambasadora Austrije u BiH Dominika Uraka, direktora CARE Njemačke Karl-Otto Zentela i regionalnu direktoricu CARE Internacional Balkans Sumku Bučan, prisustvovali su događaju. Oni su svojim govorima istaknuli važnost inicijativa za bolju budućnost mladih na Balkanu.

Sumka Bučan, regionalna direktorica CARE Internacional Balkans, istakla je važnost sveobuhvatnog modela koji uključuje rad u školama i s mladima u riziku: “Prevencija i rad na promjeni stavova i ponašanja ključni su za promjenu društvenih normi koje promovišu nasilje i diskriminaciju.”

“Današnja konferencija za nas u Ambasadi Švicarske predstavlja važan trenutak za sagledavanje desetogodišnje podrške programu „Inicijativa mladića (Young Men Initiative)“ koji sprovodi CARE Balkans. Vjerujemo da ovaj program osnažuje mladu generaciju u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu tako što im jača samopouzdanje i razvija liderske vještine da preuzmu odgovornost za budući razvoj regije, uprkos sve većim podjelama na političkoj sceni u zemlji.

Svojom voljom da prevaziđu zastarjele obrasce i stereotipe, ovi mladi ljudi doprinose napretku na evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana – i mi u Ambasadi Švicarske s ponosom ih podržavamo u ovim nastojanjima”, kazao je ambassador Švicarske u BiH Daniel Hunn.

Panel diskusija naglasila je potrebu multisektorskog pristupa i uključivanja različitih aktera u rješavanje ovih izazova. Govornici, među kojima su bili g. Siroco Messereli, prof. dr Srđan Dušanić, g. Srđan Ostojić, gđica Krista Sila i Benjamin Hedžić, diskutovali su o potrebnim pristupima i strategijama.

Sara Dereta, Kadri Gashi i Amer Džekman su kroz svoje teme pružili lične osvrte na izazove i rješenja vezane za odrastanje u patrijarhalnom društvu, feminizam, zdrave navike i sprečavanje nasilja.

Nedim Mićijević i Elizabeta Matković govorili su o rizicima i preventivnim strategijama za mlade, dok je psiholog Nikola Mićijević upozorio na potrebu za dugotrajnom borbu protiv nasilja. Armela Pengili predstavila je važnost saradnje s institucijama. Treba napomenuti da je Projekat realizovan u okviru projekata Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III” i “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri obrazovanja životnih vještina na Balkanu” koji podržavaju Vlada Švicarske, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.