Novosti

Rejting agencija Standard and Poor’s objavila izvještaj o bh. ekonomiji


Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine B+& sa stabilnim izgledima, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, analitičari S&P-a navode da će se ekonomski rast u periodu od 2024. do 2027. godine povećati za skoro tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je, kako je konstatovano, otpornost tokom 2023. uz procjenu rasta realnog BDP-a od dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022.

Istaknuto je da je usporavanje ekonomskog rasta posljedica slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Evropske unije, te utjecaja visoke inflacije na privatnu potrošnju.

Svijetlu tačku, kako su naglasili analitičari S&P-a, predstavlja snažna ekspanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala ove godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje. Bosna i Hercegovina će ove godine imati ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza.

Inflacija je u novembru smanjena na 1,7 posto te se očekuje da će to utjecati na realni rast plata i privatnu potrošnju. Osim toga, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energetike i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina.

Neto dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 20 posto BDP-a, što je ocijenjeno kao umjeren dug za države u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine.

Očekuje se i to da će Bosna i Hercegovina zadržati aranžman valutnog odbora. Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ako se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluke, što bi srednjoročno moglo ubrzati reforme i ekonomski rast, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.