Novosti

OECD prepolovio prognoze njemačkog rasta


Njemačka privreda će u ovoj godini minimalno rasti. OECD je prepolovio svoju prognozu za Njemačku. Druge zemlje će imati znatno veći rast.

Ekonomski stručnjaci Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) polaze od toga da će njemačka privreda u ovoj godini porasti za 0.3 posto. Time je prognoza za Njemačku prepolovljena. U novembru prošle godine su stručnjaci predviđali da će njemačka privreda u 2024. godini rasti za 0.6 posto.

Time Njemačka još više zaostaje u poređenju s drugim industrijskim zemljama. U Španiji, Italiji ili Francuskoj će privredni rast prema tim prognozama biti znatno veći. U Francuskoj 0.6 posto, u Italiji 0.7 posto, u Španiji 1.5 posto.

“Razlog tome je činjenica da industrije koje troše puno energije u Njemačkoj imaju znatno veći udio u ukupnoj privredi nego u drugim zemljama evrozone”, objašnjava stručnjakinja OECD-a Izabel Koske očekivani slab rast najveće privrede u Evropi.

Naročito velika je razlika u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Stručnjaci očekuju da će američka privreda u ovoj godini rasti za 2.6 posto.

Brojke OECD-a pokazuju kako je teška situacija preduzeća u njemačkoj privredi. Razlozi za to su brojni: preduzeća orijentisana na izvoz i dalje pate zbog slabe konjunkture svjetske privrede.

Brojna preduzeća se žale na pad potražnje za njihovim proizvodima. “Osim toga je kriza državnog budžeta povećala nesigurnost za preduzeća i domaćinstva”, navodi stručnjakinja OECD-a Koske.