Novosti

Beč nagrađuje svoje građane sa 1.500 eura za prelazak na zelenu energiju


Austrijska prijestonica se suočava sa izazovima u implementaciji svoje inicijative “Riješimo se plina” za prelazak domaćinstava na ekološki prihvatljive izvore energije. Ovaj projekt predstavljen je prošlog septembra i u Sarajevu u sklopu konferencije “Vienna Science Days”.

Postoje različiti razlozi zbog kojih se proces napuštanja plina ne odvija brže. Ponekad vlasnici stanova ne žele preći na ekološki prihvatljiv izvor energije. Ovo se odnosi čak i na stambene zgrade u vlasništvu grada. Grad nailazi na ograničenja u svojim mjerama kada stanari odluče zadržati grijanje na plin, jer vlasnici stanova ne mogu sprovoditi takve promjene bez dozvole stanara.Nova finansijska podrška gradskih vlasti za stanare koji odluče napustiti korištenje plina biće dostupna od marta.

Foto: Wien Energie

Kako bi obje strane bile podstaknute na prelazak, grad je uveo podsticaje i subvencije za obje strane u iznosu od 1.000 eura. Uslov za dobijanje premije za dekarbonizaciju je da domaćinstvo ne koristi plin za kuhanje, grijanje ili zagrijavanje vode, tj. da u stanu nema plinskog priključka.

Ako stanar želi zamijeniti plinski šporet električnim, preporučuje se prvo kontaktiranje električara radi utvrđivanja neophodnih mjera. Zatim je važno informisati vlasnika o procjenama troškova i dobiti pismenu saglasnost. Nakon uspješnog prelaska, potrebna je potvrda o demontaži plinskog brojila, nakon čega se premija uplaćuje na račun.

“Promjena sistema u vlastitom stanu često je povezana s troškovima nabavke novih uređaja i naporima. Sa premijom od 1.000 eura, ovaj prelazak na obnovljive izvore energije postaje dostupan svim građanima. Premija može čak porasti na 1.500 eura po stanu ako se cijela stambena zgrada istovremeno prebaci”, izjavila je članica bečke vlade za stambena pitanja Kathrin Gaal. 

U Beču postoji 30.000 stanova u kojima se još uvijek kuha na plin. Gradske vlasti se nadaju da će premijom podstaknuti najmanje 2.000 prelazaka na električne šporete u ovoj godini.