Novosti

Grad Beč uvodi inovacije u toplovodne sisteme


U nastojanju postizanja klimatskih ciljeva, austrijska prijestolnica planira do 2040. godine znatno ubrzati prelazak s tradicionalnih izvora toplote na obnovljive energije u postojećim stambenim i poslovnim zgradama. To će postići kroz povećavanje poticaja za toplovodne sisteme i anergetske mreže. 

Ovaj pojam odnosi se na toplotne mreže koje koriste kombinaciju grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora energije, poput geotermalne energije, otpadne toplote ili drugih obnovljivih izvora. Ove mreže omogućavaju efikasno iskorištavanje energije iz okoline za grijanje i hlađenje stambenih ili poslovnih objekata, čime doprinose održivosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova. 

Gradske vlasti su usvojile novu inicijativu u sufinansiranju ugrađivanja toplotnih pumpi u stambene zgrade za šta su osigurali do 200.000 eura po projektu, uz godišnji budžet od 1,2 miliona eura za ovu namjenu. Cilj je potaknuti građane da preduzmu aktivne korake prema održivijoj budućnosti. 

Wien Energie Open Air 2018 in der Wien Energie-Welt Spittelau; © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer, 30.6.2018

“Ovom odlukom šaljemo snažan signal o ozbiljnosti naše predanosti klimatskoj zaštiti. Subvencije poput ovih potiču građane da se pridruže našem zajedničkom naporu u suočavanju s klimatskom krizom,” istakao je Jürgen Czernohorszky, član gradske vlade za zaštitu klime.

Podrška obuhvata izgradnju toplovodnih sistema u kombinaciji s toplotnim pumpama, s naglaskom na rješenjima koja prelaze granice zgrada. Ova inovacija omogućava efikasnu upotrebu obnovljivih izvora poput geotermalne ili otpadne toplote, čime se osigurava snabdijevanje susjednih objekata. Toplotne pumpe su postale ključna tehnologija za budućnost grijanja. 

Osim toga, podržavaju se i inovativni projekti inicijative “100 projekata – Riješimo se plina”, čime se dodatno potiče prelazak s tradicionalnih energetskih sistema na održivija rješenja.

Grad Beč, poznat po svom visokom kvalitetu života, postavlja ambiciozne ciljeve u ostvarivanju klimatske neutralnosti. Ova inicijativa ima za cilj ubrzati prijelaz s fosilnih na inovativna, obnovljiva rješenja te doprinijeti smanjenju ovisnosti o nafti, plinu i uglju.