Lifestyle

Raste cijena čokolade


Čokolada na globalnom nivou postaje sve skuplja, a potražnja za kakaom u međuvremenu biva premašena.

Loše vrijeme u Obali Slonovače i Gani, koje zajedno proizvode otprilike dvije trećine svjetskih zrna kakaa utjecalo je na prinose usjeva.

El Ninjo, fenomen temperature mora koji se javlja svake tri do pet godina, vratio se prošle godine donijevši prve nesezonske obilne padavine u spomenutoj regiju, a zatim i vrućinu. Rezultat je globalni urod za 11 posto manji od prošlogodišnje sezone, na osnovu prognoza koje je u objavila Međunarodna organizacija za kakao.

Analitičari upozoravaju da će proizvođači čokolade i brendovi prenijeti veće troškove na potrošače. Ako već nisu, ograničit će gubitke smanjenjem veličine samih čokolada i povećanjem cijena, kaže Paul Joules, kakao analitičar u Rabobanku. Obične pločice čokolade, rekao je on, će vjerovatno biti zamijenjene pločicama voća i orašastih plodova ili drugim alternativama manje gustoće čokolade. 

Nije vjerovatno da će ovo biti privremena situacija. Od klimatskih promjena do hroničnog nedovoljnog ulaganja ovi problemi neće biti riješeni promjenom sezone.

Godine velike proizvodnje kakaa, posebno u Obali Slonovače, koja proizvodi gotovo polovinu globalne ponude, općenito su održale niske cijene. To bi mogla biti dobra vijest za zapadne potrošače, ali to znači da farmeri u nedostatku novca nisu mogli ulagati u svoje plantaže kakaa. 

Većina nije sadila novo drveće od ranih 2000-ih. Kako drveće stari, ono postaje manje produktivno i osjetljivije na bolesti i nepovoljne vremenske prilike. Protekla godina je donijela i jedno i drugo.

“Drveće je na kraju svog života”, kaže Nana Arofi Koram, šef Nuamakroma u okrugu Twifo Atti-Morkwa, koji ima 3.000 hektara plantaže kakaa, koje uglavnom obrađuju zakupci.

Neka od stabala su zasađena kada su njegov djed, a potom otac posjedovali zemlju, 1960-ih i 1970-ih godina. Čak i najmlađi imaju 30 godina, kaže. 

U međuvremenu, apetit u svijetu za čokoladom samo raste. Potražnja za kakaom se udvostručila posljednjih decenija, stvarajući ogroman nedostatak. Prema predviđanjima Međunarodne organizacije za kakao, potražnja će ove godine premašiti ponudu za više od 370.000 tona.

Rizik je da ovo obavezuje svijet na budućnost u kojoj čokolada postaje luksuzno dobro, a farmeri u zapadnoj Africi se bore da uopće prežive.