Novosti

Beč: Analiza otpadnih voda dobar način praćenja korištenja ilegalnih supstanci među stanovništvom


Svake godine Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCCD) objavljuje novu analizu otpadnih voda, koja otkriva navike upotrebe droga u gradovima. Protekle godine uzorci otpadnih voda uzeti su iz 112 gradova.

Austrija se, prema godišnjoj analizi otpadnih voda Instituta za sudsku medicinu Medicinskog univerziteta u Innsbrucku (GMI), nalazi u sredini evropske skale po potrošnji droga. Po količini prisutnosti pet ilegalnih droga austrijska prijestonica se nalazi u sredini, a u poređenju sa ostalim austrijskim gradovima, ne ističe se ni po jednoj supstanci. Ovaj grad je tek drugi put poslije 2022. godine dio ovog godišnjeg međunarodnog istraživanja. Rezultate za Austriju od 2016. godine pruža forenzičko-toksikološki laboratorij pri Institutu za sudsku medicinu Medicinskog univerziteta u Innsbrucku.

Foto: Florian Putschögl

„Ovaj program praćenja otpadnih voda pruža još jedan dobar alat za procjenu situacije sa drogama u gradu. Posebno je interesantno međunarodno poređenje omogućeno studijom SCORE koja je pokazala da je Beč značajno ispod drugih evropskih metropola po pitanju svih supstanci. Ovo također predstavlja pozitivan znak za uspješnu politiku prevencije i tretmana ovisnosti od droga u gradu“, objašnjava Ewald Lochner, koordinator za toksikološka ispitivanja Grada Beča. SCORE mreža provodi godišnje praćenje otpadnih voda od 2011. godine, kada je u istraživanju sudjelovalo 19 gradova iz 10 država, a proučavane su četiri stimulativne droge.

Foto: Florian Putschögl

U poređenju sa prošlom godinom, vrijednosti MDMA, poznatijeg kao ecstasy, i amfetamina, koji uključuje speed, ostale su na istom nivou. Kokain je doživio porast, dok su koncentracije kanabisa i metamfetamina opale. Podaci pokazuju da gradovi sa najvišim koncentracijama imaju 3,5 puta veće vrijednosti kanabisa, pa sve do 50 puta veće vrijednosti metamfetamina. Gradovi poput Praga, Barcelone, Amsterdama, Antwerpena, Brisela, Nürnberga ili Lisabona imaju veće vrijednosti od Beča kod gotovo svih supstanci. Međutim, pravi trendovi će se moći ocijeniti tek za nekoliko godina.

Ukupna potrošnja supstanci ostala je relativno stabilna u proteklim godinama, ali također je došlo do blagog porasta konzumiranja kokaina. Iako uzorci otpadnih voda ne omogućavaju zaključke o dozama ili kvaliteti, iz analiza je poznato da je prosječan sadržaj kokaina u uzorcima koji su uzeti bio vrlo visok u proteklim godinama. Mjere za sigurnost potrošača, kao i prevencija su stoga već dugi niz godina najviši prioriteti u radu gradskih vlasti Beča kada je u pitanju ovisnost o drogama.