Novosti

Beč dobio berzu pčela


Glavni grad Austrije sada je bogatiji i za berzu pčela. Koncept je jednostavan: pojedinci ili preduzeća nude veće cvjetne površine online. Pčelari zatim sele svoje košnice na te lokacije. Korist od ovog aranžmana je obostrana.

Berza donosi prednosti kako poljoprivredi, tako i pčelarstvu. Bolje oprašivanje biljaka znači veći prinos meda, objasnio je Kurt Krottendorfer, predsjednik Bečkog saveza za pčelarstvo. Osim toga, doprinosi se očuvanju zdravlja ekosistema.

Foto: LK Wien/karinnussbaumer.com

Ova besplatna usluga koje pružaju Poljoprivredne komore Donje Austrije, Gornje Austrije i Beča povezuje pčelare sa poljoprivrednim preduzećima, firmama i opštinama. Registrovane firme i institucije imaju mogućnost ponuditi lokacije za pčelinje selidbe koje pružaju privlačnu ponudu nektara i polena za medonosne pčele. Registrovani pčelari mogu izraziti interes za selidbe na određene pašne površine.

Foto: LK Wien/karinnussbaumer.com

Ova platforma koja spaja pčele i cvjetove pomoći će oko 700 pčelara u Beču da brzo i jednostavno pronađu lokacije za svoje košnice. Ponuda je besplatna.

Član bečke gradske vlade za zaštitu životne sredine Jürgen Czernohorszky apeluje na poljoprivredne proizvođače i pčelare u Beču da aktivno koriste ovu berzu. Optimalno oprašivanje mnogih biljaka doprinosi klimatski prilagođenoj gradskoj poljoprivredi sa visokim udjelom organskih proizvoda, a pčele povećavaju biološku raznolikost.