Tema u fokusu

Lejla Krasnić, Fabrika coffee: Najbolja kafa i sjajna usluga


Dvadesetšestogodišnja Lejla Krasnić, baristica Fabrike Coffee iz Sarajeva predstavljala je našu zemlju na svjetskom takmičenju kafe barista u Londonu. Među 400 prijavljenih takmičara iz 144 zemlje osvojila je fantastično osmo mjesto. Fabrika coffee je Lejlina ljubav, radno mjesto i mjesto na kojem ispoljava svoju kreativnost.

Za Poslovne novine sa ovom smo mladom ženom razgovarali o, naravno, kafi, važnosti šoljice iz koje se kafa pije, sarajevskom ćejfu, nagradama i važnosti tima u uspjehu pojedinca.

Ovako je počelo

U Bosni i Hercegovini mnogočega nedostaje, ali zasigurno ne dobrih kafeterija, coffee shopova i kafića… Šta je to Fabrika coffee Sarajevo ponudila novo i drugačije, što je za relativno kratko vrijeme osvojilo ljude?

Mi u Bosni imamo jednu od najdužih tradicija ispijanja kafe, ali nažalost, posljednjih 20-30 godina – loše kafe. Ono što smo mi iz Fabrike ponudili jeste, prvenstveno, mnogo veći kvalitet same kafe. Imamo raznovrsnu ponudu od različitih brendova – od najfinijih sorti kafe do kafe sa samo jedne plantaže i malih nekomercijalnih farmi. Pored toga, trudimo se našim građanima, kada posjete naše shopove, ponuditi najbolju uslugu, ali i malu edukaciju.

Kako ste se Vi našli u svijetu ovog čarobnog mirisnog napitka?

Ja sam dijete koje je odraslo u sarajevskoj mahali. Od malih nogu  sam pomagala ukućanima u prženju i mljevenju kafe jer je to bio njihov ćejf. S njima sam zavoljela kafu i miris svježe pržene kafe. U ugostiteljstvu sam počela raditi kao učenica i, jednostavno, zavoljela taj posao. Kasnije sam se edukovala dalje u smjeru da budem svjetski priznati barista.

Važno je voljeti posao

Vi ste baristica, uspješna i prema svjetskim mjerilima, žena ste koja se u umijeću spravljanja kafe takmiči rame uz rame sa najvećim svjetskim majstorima, iz Londonu ste se prije nekoliko dana vratili sa osvojenim osmim mjestom u svijetu. Čini se da živite svoj profesionalni san!?

Tako je. Uživam u ovom poslu i koristim sve benefite koje mi nudi – razna putovanja po takmičenjima i svjetskim sajmovima kafe, ali i edukaciju i upoznavanje različitih kafe kultura. Trudim se svoje znanje prenositi dalje. Ovo mi je bilo prvo takmičenje na svjetskom nivou i jako sam zadovoljna svojim rezultatom. Ipak, nadam se da ću sljedeće godina osvojiti neko od prva tri mjesta.

Kako je zapravo bilo u Londonu, kakve utiske ste nam donijeli?

Jedno predivno iskustvo i najveći svjetski stručnjaci okupljeni na jednom mjestu. Takmičenje je bilo u sklopu London kafe festivala, kojeg u jednom danu posjeti preko 30 hiljada ljudi. Kada sam shvatila da toliki broj ljudi pomno prati moj nastup nije bilo jednostavno, priznajem da je bilo i mnogo treme. Jako sam zadovoljna ovim životnim i profesionalnim iskustvom i drago mi je da je moj tim bio uz mene jer bez njih ne bih tako daleko dogurala. Sada dalje na nove generacije prenosimo iskustvo i znanje koje smo stekli.

I nagrade grade brend

Koliko nagrade koje ljudi iz Vaše branše osvajaju u svijetu doprinose građenju brenda kompanije u kojoj su zaposleni?

Mislim da mnogo doprinose jer samim našim uspjesima ljudi nas upoznaju. Na takmičenjima stvaramo blisku vezu sa konzumentima naše kafe koji nerijetko imaju želju da im kafu pripremi jedan prvak.

Kolege su zasigurno ponosni na Vaše uspjehe. Koliko je snaga pojedinca u timu i tima samog važna u snazi kompanije?

Ja sam svoj tim naučila svemu što znam, a zajedno svaki dan učimo nešto novo. U ovoj se branši moraju pratiti inovacije i trendovi. Meni se sviđa što se mi međusobno takmičimo ko će biti bolji i sretna sam jer sam ja bila ta koja je motivisala mnoge da se počnu ozbiljnije baviti ovim poslom.

Pokrenuli ste i Fabrika akademiju za buduće bariste. Šta se tu sve uči, kako to funkcionira, imate li dovoljno zainteresiranih?

Jako mi je drago da smo pokrenuli taj projekt, gdje naši polaznici uče sve – od uzgajanja same biljke kafe, obrade nakon branja, prženje i samu pripremu kafe. Naša akademija je do sada okupila veliki broj ljudi i stvorila prelijepa prijateljstva.

Povećanje broja poslovnica

Evidentno je da je firma u ekspanziji, stalno se otvaraju nove lokacije… Koliko ih trenutno ima i postoje li već spremni planovi za nove?

Trudimo se da stalno dižemo priču na novi nivo, tako da će sigurno biti još poslovnica. Trenutno u Sarajevu imamo poslovnice na tri lolokacije. Prva je u prelijepoj Ulici Sarači, gdje naši posjetioci mogu uživati u kafi za ponijeti. Druga je u Dalmatinskoj ulici gdje se uživa u kafi i prelijepom ambijentu, dok u našoj trećoj poslovnici, u Ulici Derviša Numića, naši dragi gosti mogu uživati u prelijepom ambijentu i malo intimnijem okruženju.

Fabrika coffee davno je prevazišla domaće okvire i polako se širi i regijom… Na osnovu kojih istraživanje donosite odluku gdje ćete ostvoriti novu poslovnicu?

Tražimo lokacije koje su same po sebi zanimljive i lako dostupne i, naravno, da što veći broj konzumenata može doći do nas.

Šta je najvažnije da ima dobar coffee barista, osim znanja, naravno – savršeno čulo mirisa, maštu, osjećaj, hrabrost da izađe izvan okvira ili nešto peto?

Sve tim redom kako ste nabrojali. Treba dodati još jedan bitan faktor, a to je da sve to zna lijepo prezentovati i uvesti ljude u svoj svijet kafe.

Koju kafu Sarajlije najviše piju, a koju gosti našeg glavnog grada?

Sarajevo je grad ćejfa i velikih kafopija u kojem sve nekako počinje i završava kafom. Sarajlije najviše uživaju u crnoj kafi, bilo da je bosanska, espresso ili filter. Turisti, s druge strane, uvijek prvo žele da probaju bosansku kafu, a kasnije uživaju u kafama na koju su navikli, poput cappuccina, flat white kafe i slično.

Zašto je šoljica važna

Imate li Vi svoju omiljenu kafu, onu bez koje ne možete zamisliti dan?

Svoj dan uvijek započinjem duplim espressom i, dok ga pijem, pripremam V60 od najsvježije kafe koju imam u tom trenutku. Dok pripremam svoj V60, to je mali ritual kojeg volim jer dobijam najkvalitetniji oblik kafe. Da sam ja kafa vjerovatno bih bila V60 – pravljen s vodom na 84 stepena i zrnima pažljivo uzgajane ethiopijske gejše, s prelijepim ukusima svježe borovnice i breskve i aftertasteom crvenih bombona.

Je li šoljica u kojoj se kafa servira zbilja toliko važna?

Jeste, posebno kada govorimo o „espresso based“ kafi. Važno je da šoljica bude od visokokvalitetne keramike, kako bi što duže čuvala određenu temperaturu kafe. A opet, s druge strane, svi hoće da popiju kafu iz lijepe šolje, koja lijepo izgleda na slikama.

Rekli ste da želite postati najveći stručnjak u svijetu kafe. Veselite li se putovanju ka tom cilju?

Da. Osoba sam koja voli nove izazove i konstantno zadaje sebi nove ciljeve. Veselim se svakom novom putovanju i znanju.