EU

Olimpijske igre povećavaju francuski BDP-a za 10 milijardi eura


Olimpijske igre (OI) u Parizu povećaće francuski bruto domaći proizvod (BDP) za više od 10 milijardi eura ili 0,4 posto, pokazali su podaci istraživanja koje je provela njemačka multinacionalna firma Allianz. Inflacija bi mogla porasti za 0,1 postotni bod.

Ističu da će broj turista u Francuskoj u 2024. godini biti za šest odsto ili 5,4 miliona veći nego u prošloj godini, ukupno će ih biti 95,2 miliona. Procjenjuju da će samo od turizma biti prikupljeno oko 1,8 milijardi eura za francuski BDP.

Ipak, većina tih turista bi vjerovatno došla i bez Olimpijskih igara jer se broj turista svake godine povećava pa zato kažu da će ih oko 1,5 miliona doći samo za Olimpijadu. Ukupan broj turista koji će posjetiti Pariz trebao bi iznositi oko 15,3 miliona.

Statističari navode da Olimpijske igre obično nemaju veliki pozitivan uticaj na ekonomiju zemalja domaćina zbog troškova koji su povezani s njima, a posebno u vrijeme nakon pandemije i rata u Ukrajini. No, koriste se kako bi poboljšale imidž zemlje domaćina u svijetu.

Iz Allianza procjenjuju da će ukupno biti izdvojeno, ili je već izdvojeno, oko 11,8 milijardi eura za organizaciju igara i osiguranje. Međutim, brojke o troškovima nikada ne mogu biti potpuno precizne jer potrošnja na infrastrukturu često bude precijenjena.

“Sve u svemu, procjenjujemo povećanje BDP-a od 8,3 milijarde eura iz kanala potrošnje”, piše u saopštenju Allianza.

Francuski javni rashodi iznosiće oko pet milijardi evra. Istovremeno, povećana ekonomska aktivnost bi trebala podržavati poreske prihode u iznosu od 5,4 milijarde evra.

Prema tome, ravnoteža između prihoda i rashoda biće blago pozitivna na oko 400 miliona evra.

Po meni, igre bi nas trebale podsjetiti da smo zajedno jači. Jednostavno rečeno – trebamo trgovati, a ne ratovati, rekao je Ludovic Subran, glavni ekonomist Allianza.