Tema u fokusu

Hajrudin Ahmetlić, vlasnik Hifa Petrola: Povlačenje iz biznisa i prepuštanje upravljanja HP Holdingom sinovima je moj najveći uspjeh


Kompanija Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo od samog osnivanja 2005. godine, kada su otvorili prvu benzinsku pumpu u Vogošći, bilježi samo kontinuirani poslovni rast i uspjehe, tako da su postali sinonim za pouzdanost i najvišu kvalitetu širom Bosne i Hercegovine.

Tokom godina, ovaj naftni gigant je širio mrežu poslovnica u više od 40 bh. gradova  i sada posjeduju 60 maloprodajnih objekta.

Danas je Hifa Petrol postao lider u svim segmentima poslovanja kada je riječ o nafti i naftnim derivatima, a njihova misija posvećena je pružanju usluga i distribuciji  nafte i naftnih derivata, ali i svih ostalih roba, najviše  kvalitete.   

Prema riječima Hajrudina Ahmetlića, vlasnika Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo i u prvoj polovini 2024. godine ostvarili su izvrsne poslovne rezultate.

“Zabilježili smo i rast tržišnog udjela i efektivno radimo na proširenju mreže benzinskih pumpi. Zadovoljni smo postignutim rezultatima, što potvrđuje našu strategiju i napore u unapređenju kvalitete usluga i zadovoljstva klijenata, koji imaju na raspolaganju našu daleko najbolju mrežu benzinskih pumpi”, istaknuo je Ahmetlić.

Kako uspijevate da održite lidersku poziciju u izuzetno jakoj konkurenciji?

Naša liderska pozicija je rezultat kontinuiranog ulaganja u kvalitetu usluga, inovacije i razvoj zaposlenih. Fokusiramo se na pružanje vrhunskog korisničkog iskustva, što uključuje brzu i efikasnu uslugu, širok asortiman visokokvalitetnih proizvoda, te prijateljski i profesionalan pristup naših zaposlenika. Također, redovno prikupljamo povratne informacije od naših klijenata i prilagođavamo naše usluge njihovim potrebama i očekivanjima.

Hifa Petrol je investirala u vlasničku strukturu brojnih kompanija i prije godinu dana osnovala HP Holding. Kako danas funkcioniše Holding?

Da, osnivanje HP Holding-a predstavljao je ključan korak u našem strateškom razvoju. HP Holding okuplja više kompanija koje djeluju u različitim sektorima, što nam omogućava diversifikaciju poslovanja i smanjenje rizika. HP holding trenutno uspješno funkcioniše, ostvarujući sinergijske efekte među kompanijama članicama i povećavajući ukupnu efikasnost i profitabilnost. Ova struktura nam omogućava bolju koordinaciju i usmjeravanje resursa prema najperspektivnijim projektima. Investirali smo značajna sredstva u mašinsku industriju, drvnu industriju, poljoprivrednu industriju, brokersko društvo u osiguranju kao i retail. Članice HP holdinga osim Hifa Petrola su: Pobjeda d.d. Tešanj, Ami d.o.o. Sarajevo, Poljoprom zz Sanski Most, AllRisk d.o.o. Sarajevo, Interprocess d.o.o. Tešanj, Intermobello Slovenija, MS Orbis USA i Arctic Holz Gmbh.

Koje najvažnije poslovne projekte ste realizovali, odnosno namjeravate realizovati do kraja 2024. godine i šta će to značiti za Vašu kompaniju?

U prvoj polovini 2024. godine uspješno smo radili na pripremi novih objekata, čija je realizacija planirana u drugoj polovini godine, tako da krajem godine planiramo otvoriti još četiri benzinske pumpe, što će dodatno proširiti našu mrežu i povećati dostupnost naših usluga. Također, ove godine planiramo finaliziranje investicije od 14,5 miliona KM u vozni park, kroz nabavku 40 novih kamiona i 40 novih priključnih jedinica/cisterni. Nadalje, konstantno radimo na razvoju novih tehnologija, koje će unaprijediti efikasnost i kvalitetu naših usluga. Po pitanju drugih firmi, najveći uspjeh smo postigli osvajanjem jedne od najprestižnijih RedDot nagrade za najbolji dizan naše Sagrada stolice iz Mobello kolekcije namještaja. Ove godine otvaramo i svoj prvi supermarket u oblasti maloprodaje u sklopu novootvorene firme AMI d.o.o. Sarajevo.

U kolikoj mjeri su ESG principi, koji obuhvataju odgovornost prema okolišu, društvenu pravednost i dobro upravljanje, inkorporirani u Vašu poslovnu strategiju?

ESG principi su u potpunosti integrirani u našu poslovnu strategiju. Posvećeni smo očuvanju okoliša kroz implementaciju održivih praksi, smanjenje emisija i energetsku efikasnost. Također, aktivno podržavamo društvene inicijative i radimo na poboljšanju radnih uslova za naše zaposlenike. Dobro upravljanje i transparentnost su ključni elementi našeg poslovanja, te usklađenost s međunarodnim standardima. Sve navedeno kao rezultat ima činjenicu da sve kompanije, u kojima imamo vlasnički udio, zapošljavaju preko 2.500 zadovoljnih uposlenika.

Kakva su Vaša očekivanja do kraja godine, šta planirate za 2025. godinu?

Do kraja tekuće godine očekujemo nastavak rasta i daljnje jačanje naše tržišne pozicije. Planiramo realizaciju nekoliko značajnih investicija, uključujući daljnje širenje mreže benzinskih pumpi i uvođenje novih usluga za naše klijente. U 2025. godini fokusirat ćemo se na razvoj naše maloprodajne mreže i dodatno jačanje našeg tima kroz edukacije i obuke. Naša dugoročna vizija je ostati lider u sektoru, pružajući vrhunske usluge i pridržavajući se najviših standarda poslovanja.

Koji je Vaš najveći uspjeh tokom poslovne karijere?

Kroz život i karijeru postavljao sam sebi mnogobrojne izazove i ciljeve i uspješno ih realizirao kroz period aktivnog rada. Sada, kada se osvrnem na cijelu poslovnu karijeru, s ponosom mogu reći da je definitivno moj najveći uspjeh postignut prije četiri godine, kada sam samovoljno odlučio da se povučem iz svijeta biznisa i upravljanja firmama u sklopu HP Holdinga i prepustim na upravljanje svojim sinovima. Kroz ove četiri godine sam se uvjerio da sam donio ispravnu i pravovremenu odluku, s obzirom da cijeli HP Holding i dalje bilježi kontinuirani rast u svakom pogledu.