Tema u fokusu

Sajam privrede u Tešnju: Grad sa preko 100 miliona investicija u prošloj godini


Na lokalitetu Kraševo DC – Carina otvoren je 14. Sajam privrede Tešanj i to na prostoru koji obuhvata više od 12.000 m2.

Kao i proteklih godina učešće je uzeo veliki broj privrednika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, te predstavnici privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava.

‘Društvo smo jakih pojedinaca i slabih institucija. Moramo biti ekonomski i ekološko osvješteni. Očekujem da će otvaranje novih radnih mjesta i investiranje u Tešnju zaustaviti odlazak mladih ljudi. Ove godine uložiti ćemo više od 10 miliona KM u infrastrukturu, a od toga pet miliona KM za kanalizaciju. Potrebna su nam ulaganja u magistralne puteve, povezivanje sa Novim Šeherom, ali Zakon o poljoprivrednom zemljištu nam usporava rad”, rekao je načelnik i dodao kako su danas svi tu, od radnika do poslodavca, kako bi pokazali bolju i uspješniju BiH”, kazao je načelnik Tešnja Suad Huskić.

Prisutnima se potom obratio i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Federalne komore BiH.

Ne možemo govoriti o Tešnju, a ne spomenuti da je svaka četvrta kompanija iz ovog kraja na listi 100 najuspješnijih. Ovdje je veliki broj proizvođača iz industrijske proizvodnje i tako otvaramo vrata saradnji sa drugim zemljama. Svaki 17 kamion koji izlazi iz BiH je iz Tešnja, a odavde se izvozi u preko 70 zemalja svijeta”, rekao je Jašarspahić.

Partner ovogodišnjeg sajma je Italija, a o saradnji između dvije države govorio je italijanski ambasador u našoj zemlji Nicola Minasi.

Puno je italijanskih kompanija ovdje na sajmu. Ne samo da one predstavljaju priliku za BiH da se priključi EU, nego i da se ostvari jača saradnja između dvije zemlje. Unos italijanskih firmi u BiH je 1,5 miliona eura, a više od 70 kompanija iz Italije osnovane su u BiH i zapošljavaju preko 10.000 ljudi. To je ogroman potencijal za mlade kako bi ovdje pronašli zaposlenje. Nadam se da će biti još više prilika za naše kompanije i nove investicije. Imamo namjeru da uspostavimo vezu između italijanskog obrazovanja i BiH. Želimo da italijanske firme prezentiraju fakultetima i srednjim školama o tome šta učenicima treba za zaposljenje”, rekao je italijanski ambasador.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je, između ostalog, domaćinima na 100 miliona investicija u Tešnju u protekloj godini.

Povećanje broja izlagača pokazuje da je ovo prestižan sajam, mjesto susreta, razgovora i promocije uspješne privrede”, rekao je Zvizdić i osvrnuo se na rad Vijeća ministara BiH, koje je promoviralo privredu:

Radili smo na boljem ambijentu. BDP je posljednje tri godine rastao po 3,3 posto, stopa rasta industrijske proizvodnje 3,1 posto, ali je povećanje izvoza 16 posto veće nego lani. Stopa nezaposlenosti u 2016. sa 25,4 smanjena je na 20,5 posto u prošloj godini, a sada će ići ispod 19 posto. Vanjski dug od osam milijardi uredno se vraća i smanjuje, a mi smo najmanje zadužena zemlja u Evropi. Direktne strane investicije za 57 posto veće su nego lani, preko 63 posto je pokrivenost uvoza izvozom. Robna razmjena sa EU je preko 70 posto. Ove godine planiran je ozbiljan ciklus cestogradnje u BiH, a usvojili smo strategiju transporta, okoliša i ruralnog razvoja. Također, spadamo u 20 država koje najbrže rastu u turizmu, a očekujemo da ćemo uskoro postati članica Svjetske trgovinske organizacije. To sve govori o zajedničkom cilju i napretku BiH”.