Tržišta i finansije

EBRD daje kredit od 20 miliona eura Elektroprijenosu BiH


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namjerava dati korporativni kredit do 20,1 milion eura društvu Elektroprijenos BiH za modernizaciju i nadogradnju njegovog telekomunikacijskog sistema.

Projekt je izuzetno važan u toku procesa regionalne integracije na tržištu i treba da dovede do poboljšanja u prekograničnoj trgovini i raspodjeli kapaciteta prijenosne mreže kroz poboljšanu sposobnost za upravljanje prijenosnom mrežom koju moderniziran i nadograđen telekomunikacijski sistem treba isporučiti.

Također, na ovaj način će se značajno poboljšati pouzdanost elektroenergetskog sistema u zemlji i stabilnost a što će biti prvi važan korak prema punoj provedbi pametne mreže u zemlji, te u konačnici dovesti do smanjenja gubitaka, a time i emisije ugljičnog dioksida.

Ukupni procijenjeni trošak projekta je oko 23,6 miliona eura i zahtijeva nabavku i ugradnju novog telekomunikacijskog sistema za cijelu prijenosnu mrežu u BiH, isporuku i ugradnju rezervnih napajanja u podstanicama kako bi se osigurala pouzdanost sistema, rekonstrukciju podatkovnih centara u sjedištu i regionalnim operativnim centrima (Banja Luka, Mostar, Sarajevo i Tuzla), kao i savjetodavne usluge za pomoć Jedinici za provedbu projekta.

Očekuje se da će ponuda za konzultantske usluge započeti u drugom tromjesečju 2018, a za ostale komponente tokom 2019. godine, piše SEEbiz.